Lodówki społeczne na mapie. Akcja uczniów ze Starogardu Gdańskiego przeciw marnowaniu jedzenia

(fot. Facebook/II LO w Starogardzie Gdańskim im. Ziemi Kociewskiej)

Lodówki społeczne umożliwiają przekazywanie dalej jedzenia, także takiego, które może zmarnować się po świętach. By ułatwić znajdowanie lodówek społecznych, młodzież ze Starogardu Gdańskiego realizuje projekt społeczny pod nazwą „Zielona Mapa” w ramach ogólnopolskiej olimpiady Zwolnieni z Teorii.

Jak zaznaczył Tymoteusz Kucharczyk z II Liceum Ogólnokształcącego w Starogardzie Gdańskim im. Ziemi Kociewskiej, lodówek społecznych w Trójmieście jest za mało – są tylko trzy.

– Nasz projekt jest ekologiczny. Chcemy przeciwdziałać marnowaniu jedzenia. W okresie świątecznym mnóstwo żywności wyrzucamy do śmieci. Naszym celem jest przekonanie ludzi, by przynosili jedzenie do lodówek społecznych. Chcemy też, by takie punkty z żywnością były bardziej dostępne, na przykład przy szpitalach czy marketach. Stworzymy plakaty, które będą instruować, jak dać drugie życie żywności, a także mapy z lokalizacjami lodówek społecznych – wyjaśnił Kucharczyk.

Do lodówki społecznej można przynieść produkty, które nadają się do spożycia i są odpowiednio zapakowane. Nie powinno trafiać tam jedzenie po terminie ważności, zepsute lub surowe.

Filip Jędruch/mk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj