Lodówki społeczne umożliwiają przekazywanie dalej jedzenia, także takiego, które może zmarnować się po świętach. By ułatwić znajdowanie lodówek społecznych, młodzież ze Starogardu Gdańskiego realizuje projekt społeczny pod nazwą „Zielona Mapa” w ramach ogólnopolskiej olimpiady Zwolnieni z Teorii.
Jak zaznaczył Tymoteusz Kucharczyk z II Liceum Ogólnokształcącego w Starogardzie Gdańskim im. Ziemi Kociewskiej, lodówek społecznych w Trójmieście jest za mało – są tylko trzy.
– Nasz projekt jest ekologiczny. Chcemy przeciwdziałać marnowaniu jedzenia. W okresie świątecznym mnóstwo żywności wyrzucamy do śmieci. Naszym celem jest przekonanie ludzi, by przynosili jedzenie do lodówek społecznych. Chcemy też, by takie punkty z żywnością były bardziej dostępne, na przykład przy szpitalach czy marketach. Stworzymy plakaty, które będą instruować, jak dać drugie życie żywności, a także mapy z lokalizacjami lodówek społecznych – wyjaśnił Kucharczyk.
Do lodówki społecznej można przynieść produkty, które nadają się do spożycia i są odpowiednio zapakowane. Nie powinno trafiać tam jedzenie po terminie ważności, zepsute lub surowe.
Filip Jędruch/mk





