Wysokie temperatury przekładają się na gorsze warunki pracy, czyli bezpośrednio na samopoczucie pracowników. Jak w trakcie upałów muszą się zachowywać pracodawcy? Zapraszamy na rozmowę ze specjalistą zajmującym się prawem pracy Witoldem Polkowskim.
– Podczas upałów pracodawca nie może limitować dostępu do napojów chłodzących. Co więcej, woda musi być dostępna nie dalej niż 75 metrów od stanowiska pracy i wystarczy, że jest to woda – podkreśla Witold Polkowski.
OBOWIĄZKI PRACODAWCY
Obowiązków pracodawcy jest jeszcze więcej, jeśli zatrudnia osoby w kuchni lub letnich punktach gastronomicznych. – W takich miejscach jest dużo cieplej i pracodawca ma pewne określone obowiązki. Musi zbadać tak zwany współczynnik obciążenia termicznego na stanowisku pracy, musi poprzez Sanepid zbadać, jak to wygląda u niego z temperaturą. Ma pewne obowiązki, w zależności od wyników, jakie uzyska po tych badaniach – dodaje Polkowski.
CO MOŻE ZROBIĆ PRACODAWCA?
Pracodawca może wprowadzić krótsze cykle pracy, modyfikować godziny pracy, zarządzić więcej przerw lub zapewnić pomieszczenie, w którym pracownik może się schłodzić.
Posłuchaj całej rozmowy z Witoldem Polkowskim:
Przemysław Woś/fj