Tym jadało się w dawnych czasach. Kulinarne eksponaty zagościły na wystawie Muzeum Pomorza Środkowego

065-066-067-071-072 1 1280x853

Łopatki do pomidorów, sztućce do jagód czy chwytaki do kości. Ponad 1400 eksponatów kulinarnych, używanych od XVII do XXI wieku, można oglądać w Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku. Będzie to stały element ekspozycji.

Katarzyna Maciejewska z Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku powiedziała, że większość eksponatów pochodzi z unikatowej kolekcji prywatnej – jednej z największych w Europie, liczącej 839 sztuk. Została ona zakupiona przez muzeum w 2018 roku. Transakcja była możliwa dzięki wsparciu finansowemu Ministerstwa Kultury i Dziedzictwa Narodowego, Samorządu Województwa Pomorskiego oraz Miasta Słupsk.

CHWYTAKI DO KOŚCI I SZCZYPCE DO ŚLIMAKÓW

– Nie są to zwykłe sztućce. Były zbierane pod kątem ich użyteczności. Są tam np. chwytaki do kości, szczypce do ślimaków, jest też sitko do wyławiania fusów z herbaty. Czasami trudno wymyślić zastosowanie do tych wszystkich sztućców – mówiła Katarzyna Maciejewska.

 

(Fot. Muzeum Pomorza Środkowego w Słupsku)

 

EKSPOZYCJA

Jak podaje słupskie muzeum, znaczącą część ekspozycji tworzą dwa znaleziska, odkryte po wojnie w Słupsku. Oba ukryte zostały w 1945 roku przez ewakuujących się ze Stolpu mieszkańców. Pierwsze to spuścizna po szlacheckiej rodzinie von Kleist – zastawa licząca niemal 300 elementów, głównie sztućców wykonanych ze srebra i znakowanych herbami właścicieli. Drugie to dobytek średniozamożnej rodziny mieszczańskiej – naczynia szklane i fajansowe.

Wystawę „Przy wspólnym stole, czyli sztućce i akcesoria kulinarne od XVII do XXI wieku” można oglądać w Zamku Książąt Pomorskich.

 

Paweł Drożdż/pb

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj