Warzywa, owoce, a nawet kwiaty. Kisić można wszystko. Marcin Kisielewski, nauczyciel fizyki ze słupskiego „Mechanika”, hobbystycznie zajmuje się kiszeniem. Podkreśla, że przetwory każdy może zrobić samodzielnie w domu. Warto też eksperymentować. – Próbowałem już kisić niemal wszystko, jeśli chodzi o owoce. Tylko banany były chyba zbyt miękkie do ukiszenia. Ale kisiłem mango, owoce tropikalne, a nawet kwiaty i muszę powiedzieć, że część z nich smakuje naprawdę wyśmienicie – mówi Marcin Kisielewski.
Do kiszenia wystarczy płaska łyżka stołowa soli na litr wody, wyparzony słoik i zakrętka. Po tygodniu każde warzywo czy owoc powinny być już gotowe do spożycia.
Marcin Kisielewski był gościem miejskiego programu Radia Gdańsk Studio Słupsk 102 FM. Całej rozmowy można posłuchać tu:
Przemysław Woś/mk