Dokarmiać ptaki z głową. Nie używajmy chleba, który zawiera sól szkodliwą dla ich organizmów

Wraz nadejściem zimy rozpoczęło się dokarmianie ptaków. Służby ostrzegają jednak, aby nie robić tego chlebem, ani resztkami ze stołu.

– Pamiętajmy jednak, żeby należycie dbać o naszych skrzydlatych przyjaciół i karmić ich w sposób przemyślany i nieprzypadkowy – mówi Anna Milcarz z Wydziału Gospodarki Komunalnej i Ochrony Środowiska. – Dokarmianie ptaków należy prowadzić systematycznie i w ustalonych miejscach, gdyż zwierzęta te szybko przyzwyczają się do miejsc, w których mogą znaleźć pożywienie. Wykładany pokarm powinien być świeży, bez dodatku soli i przypraw. 

SZKODLIWY CHLEB I SÓL

Jak dodaje urzędniczka niedopuszczalne jest dokarmianie ptaków resztkami z naszych stołów, a w szczególności niezjedzonym pieczywem.

– Takim działaniem możemy im bardziej zaszkodzić niż pomóc. Chleb zawiera sól, której ptaki nie powinny jeść. Ptactwo karmione pieczywem, może cierpieć z tego powodu na szereg różnych schorzeń wynikających z niewłaściwej diety, m.in. kwasicę, nieuleczalny u dorosłych ptaków zespół anielskiego skrzydła oraz biegunkę. Ponadto, zbyt duża ilość soli nagromadzona w organizmie ptaka powoduje zaburzenie gospodarki wodnej, co prowadzi w szybkim czasie do śmierci zwierzęcia. Natomiast chleb wrzucony do wody tonie i gnije, powodując nadmierny rozkwit glonów pochłaniających tlen i wydzielając w wodzie substancje niekorzystnie wpływające na organizmy wodne – twierdzi Anna Milcarz.

CZYM KARMIĆ PTAKI?

Dla wróbli, sikor, kowalików, dzwońców czy trznadli najlepiej przeznaczyć mieszankę nasion zbóż, słonecznika czy płatki owsiane.

Dla sierpówek, gołębi, kawek czy gawronów odpowiednie będą większe nasiona, gruba kasza lub kukurydza.

Dla sikor i dzięciołów można powiesić kawałki niesolonej, surowej słoniny.

Dla kosów lub kwiczołów możemy wywiesić jabłka, wysypać do karmnika owoce rokitnika, jarzębiny, borówki lub rodzynki.

Ptaki wodne – głównie kaczki czy łabędzie, należy dokarmiać ziarnem, kukurydzą lub drobno pokrojonymi warzywami.

 

Marcin Kamiński

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj