W każdą środę o godzinie 7:20 na antenie Studia Słupsk będziemy rozmawiać o naturze i sprawach z nią związanych. Zabierzemy państwa do lasu, na skraj polany, na wydmy i nad morze. Odkryjemy sekrety zwierząt, roślin i ludzi, dla których przyroda to pasja. Pierwsza audycja była poświęcona chwastom.
Gościem porannej audycji był Łukasz Fuglewicz ze Słowińskiego Parku Narodowego. Opowiedział o chwastach i ich roli w ekosystemie, a także zdradził kilka przepisów na wykorzystanie tych roślin.
Zapraszamy do wysłuchania całej audycji:
Jeśli nurtują państwa jakieś sprawy przyrodnicze, zapraszamy do kontaktu pod adresem mailowym: slupsk@radiogdansk.pl lub k.siwiec@radiogdansk.pl.
Tusz z płatków maku
Nazbierać płatków maku, zalać wrzątkiem, odcedzić, dodać kilka kropel soku z cytryny, aby uzyskać pożądany kolor czerwieni.
Napój żniwiarza
Napój z płatków bławatka funkcjonuje na podobnej zasadzie, jak inne napoje słodzone ze świeżych płatków, na przykład z wiesiołka. Płatki bławatka można suszyć. W takiej postaci są częstym dodatkiem do mieszanek herbacianych.
1. Zebrać płatki;
2. Pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej w wodzie z cukrem (codziennie mieszać i próbować);
3. Odcedzić (napój przybiera z czasem różowy kolor);
4. Pić schłodzone.
Źródło przepisu lukaszluczaj.pl.