Czy chwast to zawsze roślinny „czarny charakter”? Okazuje się, że nie. I można go wykorzystać [ECHO NIESIE RADIO W LESIE]

W każdą środę o godzinie 7:20 na antenie Studia Słupsk będziemy rozmawiać o naturze i sprawach z nią związanych. Zabierzemy państwa do lasu, na skraj polany, na wydmy i nad morze. Odkryjemy sekrety zwierząt, roślin i ludzi, dla których przyroda to pasja. Pierwsza audycja była poświęcona chwastom.

Gościem porannej audycji był Łukasz Fuglewicz ze Słowińskiego Parku Narodowego. Opowiedział o chwastach i ich roli w ekosystemie, a także zdradził kilka przepisów na wykorzystanie tych roślin.

Zapraszamy do wysłuchania całej audycji:

Jeśli nurtują państwa jakieś sprawy przyrodnicze, zapraszamy do kontaktu pod adresem mailowym: slupsk@radiogdansk.pl lub k.siwiec@radiogdansk.pl.

PRZEPISY:

Tusz z płatków maku

Nazbierać płatków maku, zalać wrzątkiem, odcedzić, dodać kilka kropel soku z cytryny, aby uzyskać pożądany kolor czerwieni.

Napój żniwiarza

Napój z płatków bławatka funkcjonuje na podobnej zasadzie, jak inne napoje słodzone ze świeżych płatków, na przykład z wiesiołka. Płatki bławatka można suszyć. W takiej postaci są częstym dodatkiem do mieszanek herbacianych.

1. Zebrać płatki;

2. Pozostawić na kilka dni w temperaturze pokojowej w wodzie z cukrem (codziennie mieszać i próbować);

3. Odcedzić (napój przybiera z czasem różowy kolor);

4. Pić schłodzone.

Źródło przepisu lukaszluczaj.pl.

Kinga Siwiec/MarWer
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj