Docenili jedzenie, rękodzieło i wydarzenie lokalne. Po raz dziesiąty przyznano Zielone Serca Pomorza

Zielone Serca Pomorza przyznano. Te certyfikaty dla lokalnych marek wręczono po raz dziesiąty. W tym roku zdecydowano się na trzy kategorie nagród.

W kategorii „Kulinaria regionalne – artykuły spożywcze” nagrodę główną przyznano firmie Revitalis za naturalne oleje tłoczone na zimno. Wyróżnienie otrzymało Kółko Rolnicze Koło Gospodyń Wiejskich w Kłącznie za kaszubski paprykarz z ryb słodkowodnych.

W kategorii „wyroby rękodzielnicze i rzemieślnicze” nagrodę główną otrzymała Katarzyna Wiśniewska za malowane na drewnie damnickie anioły. W tej kategorii wyróżniono Gabrielę Recę z Pracowni Haftu Ręcznego i Renowacji Tkanin Unikatowych za tablice prezentujące szkoły haftu kaszubskiego.

Za wydarzenie lokalne godne nagrody głównej uznano przygotowane przez Koło Gospodyń Wiejskich Polanki w Karżnicy widowisko plenerowe „Ścinanie Kani”. Wyróżniono Gminny Ośrodek Kultury w Tuchomiu za Święto Dyni.

NAGRODĘ SPECJALNĄ PRZYZNANO ZA JARMARK

Nagrodę specjalną Lokalnej Grupy Działania Partnerstwo Dorzecze Słupi przyznano Centrum Kultury i Biblioteki Gminy Studzienice za Jarmark Somiński.

Przypadająca na ten rok dziesiąta, jubileuszowa Gala Certyfikatu Marki Lokalnej Zielonego Serca Pomorza odbyła się w Główczycach koło Słupska.

W dziewięciu poprzednich edycjach imprezy wręczono 66 certyfikatów Zielonego Serca Pomorza.

Przemysław Woś/MarWer

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj