Pyszne jedzenie, kulinarne sekrety regionów, poranny ryneczek smaków i wiele innych atrakcji – wszystko to można znaleźć na Festiwalu Smaków Regionalnych, który trwa w AmberExpo w Gdańsku. Na miejscu spotkać można bylo także ekipę Radia Gdańsk – do godz. 12:00 nadawaliśmy stamtąd program na żywo.
Festiwal Smaków Regionalnych to nowe wydarzenie skierowane do konsumentów, restauratorów, pasjonatów dobrej kuchni, gdzie ofertę przedstawią producenci lokalnej żywności i napojów z wielu regionów Polski. Wydarzenie ma na celu promocję zdrowej żywności. To szansa na otrzymanie rzetelnej wiedzy i jednocześnie spędzenie weekendu w ciekawy i alternatywny sposób: kosztując pysznego jedzenia oraz korzystając z atrakcji towarzyszących festiwalowi.

Ekipa Radia Gdańsk na Festiwalu Smaków Regionalnych (Fot. Radio Gdańsk)
Na miejscu była Magda Manasterska, która spotkała się między innymi z producentami produktów regionalnych, takich jak grzyby suszone marynowane, gdańskie likiery, kozie sery czy domowej roboty octy winne.
Nasze studio mobilne odwiedziła Marieta Kurs z firmy Fungopol. Rozmawialiśmy z nią o….grzybach.

Marieta Kurs (Fot. Radio Gdańsk)
– Na Pomorzu mamy możliwość, że tylko wybierzemy się do lasu, a w naszym koszyku będziemy mogli wszystko znaleźć. Oczywiście, jest to uwarunkowane tym, jaki mamy miesiąc czy porę roku, niektóre grzyby zbieramy w czerwcu, niektóre w lipcu, a na przykład gąski nawet w październiku. Wszystko mamy jednak na wyciągnięcie ręki – podkreślała Marieta Kurs.
Posłuchaj:
Naszym gościem był także Arkadiusz Onasch z restauracji Winne Grono i Gdańskiej Wytwórni Historycznych Smaków.

Arkadiusz Onasch (Fot. Radio Gdańsk)
– Pomorskie jest naprawdę silnie reprezentowane. To, co tu oglądam, to sól naszej ziemi. To ludzie, którzy ciężką pracą robią rzeczy, czasem na granicy sztuki, które są zachwycające. Te produkty i wyroby spokojnie mogłyby być wystawiane na targach Paryża i kosztować 3-4 razy więcej, bo są tego warte – zaznaczył.
Posłuchaj rozmowy z Arkadiuszem Onaschem:
Rozmawialiśmy również z dyrektorem departamentu środowiska i rolnictwa Urzędu Marszałkowskiego Województwa Pomorskiego Krzysztofem Pałkowskim i Adamem Gawrylikiem, członkiem zarządu województwa pomorskiego.

Krzysztof Pałkowski i Adam Gawrylik (fot. Radio Gdańsk)
– Nasze województwo jest wspaniałe i zróżnicowane, mamy morze, góry, jeziora. Mamy dzisiaj smaki z Kaszub, Powiśla, Kociewia czy spod Ustki. Na stoisku województwa pomorskiego można posmakować, jak wspaniale smakuje nasz region – mówił Krzysztof Pałkowski.
– Wyrobów jest tyle, że nie sposób wszystkiego posmakować. To smaki powiązane z wędliniarstwem, produkty pszczele, ale też napitki – wymieniał Adam Gawrylik.
Posłuchaj:
O promowaniu regionu poprzez kuchnię opowiedział nam Piotr Lisakowski z Gryfon Manufaktura&Restauracja.

Piotr Lisakowski (Fot. Radio Gdańsk)
– Dla mnie Jastarnia to początek świata, bo gdziekolwiek ruszę, świat stoi otworem. Kuchnia regionalna jest wyjątkowa. Mamy muzeum etnograficzne, a tam stoi lakowa chińska skrzynka do przypraw. Przywieźliśmy ze sobą przepis na anchois ze szprot z 1840 roku, który znaleźliśmy w rodzinnych annałach – podkreślał.
Posłuchaj całej rozmowy:
Różnorodność smaków, które można znaleźć na festiwalu, podkreślał Tomasz Strubiński z firmy Kaszubska Koza, produkującej kozie sery.

Tomasz Strubiński (Fot. Radio Gdańsk)
– Przeszedłem się, rozglądałem się i jest tutaj mnóstwo smaków i fantastycznych rzeczy. Warto przyjść nie tylko dla kozich serów, ale też dla innych perełek. Mamy dużo do zaoferowania, tylko słabo się reklamujemy. Musimy robić wszystko, by sprzedać nasze produkty i przyciągnąć turystów – ocenił.
Posłuchaj:
Na koniec spotkaliśmy się z Anną Krawców, znaną jako EkoAnka. Opowiadała nam o produkcji octów winnych.

Anna Krawców (Fot. Radio Gdańsk)
– Nasze zdrowie zaczyna się w jelitach. Najważniejsze jest to, co do nich złożymy. Tak samo samochód będzie jeździć w zależności od tego, jakie paliwo nalejemy do środka. Jeśli będzie niskiej jakości, auto szybko się zepsuje. Tak samo jest z odżywianiem. Powinniśmy zwracać uwagę na to, jakie produkty spożywamy – wyjaśniła.
Posłuchaj rozmowy:
Festiwal odbywa się 1 i 2 marca 2025 r. od 10:00 do 18:00 w AmberExpo w Gdańsku. Wstęp wolny.
ua





