Ekspert popiera podwyżkę akcyzy na alkohol. „Niska cena sprzyja inicjacji i konsumpcji”

Prof. Łukasz Balwicki (fot. Radio Gdańsk)

Podwyżki akcyzy na alkohol to dobra decyzja ze względów zdrowotnych i ekonomicznych – mówi prof. Łukasz Balwicki z Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego, konsultant krajowy w dziedzinie zdrowia publicznego. Ministerstwo Finansów planuje podwyższyć akcyzę – o 15 procent w przyszłym roku i o kolejne 10 – w 2027.

Zdaniem profesora Łukasza Balwickiego wyższe ceny mogą wpłynąć na zmniejszenie spożycia. – Za tym idzie redukcja różnych wskaźników zdrowotnych, zmniejszenie liczby chociażby osób chorych na marskość wątroby, na choroby układu krążenia czy udar mózgu, a także takie zdarzenia jakby chociażby wypadki drogowe. To także dobra decyzja ze względu na zdrowie dzieci i młodzieży. My wiemy, że niska cena alkoholu stanowi właśnie czynnik sprzyjający inicjacji i konsumpcji – podkreśla.

Ekspert zauważa, że ceny alkoholu w Polsce są dziś wyjątkowo niskie. – Ekonomiści oceniali, że alkohol stawał się w ostatnich latach bardziej ekonomicznie dostępny, to znaczy taniał w relacji do innych wyrobów konsumenckich. Z perspektywy zdrowia publicznego to była bardzo niedobra sytuacja – dodaje.

W projekcie zmian jest także zakaz reklamy alkoholu oraz promocji cenowych na ich sprzedaż.

Posłuchaj także:

js/aKa

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj