Rewitalizacja Hali Targowej w Gdańsku na półmetku. Powstanie food hall, ale co z zielonym ryneczkiem?

Remont Hali Targowej w Gdańsku, 16.09.2025 r. (fot. Radio Gdańsk/Kuba Kaługa)

Na półmetku są już prace przy Placu Dominikańskim związane z modernizacją i kapitalnym remontem Hali Targowej w Gdańsku. Otwarcie obiektu w nowej odsłonie planowane jest na lato przyszłego roku. Na parterze powstanie food hall, na piętrze restauracje, a w podziemiach – tak jak dotąd – funkcjonować będzie hala targowa.

– Wszelkie zabytkowe elementy hali zostały zachowane. Odnowiliśmy konstrukcję stalową – wypiaskowaliśmy ją, by nie uszkodzić istniejącej struktury, a następnie zabezpieczyliśmy przeciwpożarowo. Wszystkie ceglane ściany zostały już oczyszczone z tynku, farby i innych warstw – powiedziała Katarzyna Dziurnikowska z zarządu APSYS Polska, spółki odpowiedzialnej za rewitalizację hali.

Remont Hali Targowej w Gdańsku, 16.09.2025 r. (fot. Radio Gdańsk/Kuba Kaługa)

– Poziom handlowy i zewnętrze, czyli „zielony rynek”, zostaną zachowane. To znaczy, że nadal będzie można tu kupić warzywa – dodała Agnieszka Tomczak-Tuzińska, dyrektorka marketingu inwestora.

Remont Hali Targowej w Gdańsku, 16.09.2025 r. (fot. Radio Gdańsk/Kuba Kaługa)

Dobiegają też końca negocjacje z najemcami. Podpisano już umowy na wynajem 80 proc. powierzchni obiektu.

Remont Hali Targowej w Gdańsku, 16.09.2025 r. (fot. Radio Gdańsk/Kuba Kaługa)

Kuba Kaługa/puch

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj