Nefrolog: Piwo nie jest wcale dobre dla nerek. Zawiera cukier i przyspiesza powstawanie kamicy

heleniak zbig1

Skłonność do chorób nerek, w tym kamicy, częściej dotyczy osób, które piją zbyt mało płynów – mówił w Radiu Gdańsk dr n. med. Zbigniew Heleniak, nefrolog z Katedry i Klinika Nefrologii, Transplantologii i Chorób Wewnętrznych Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

– Nerki przefiltrują wszystko co się im poda, ale mogą tego być zgubne skutki. Dlatego właściwsze jest picie wody przegotowanej – mówił lekarz w rozmowie z Joanną Matuszewską. Nefrolog dodał, że jeśli pacjent choruje na kamicę nerkową to jest to choroba, która ma tendencję do nawrotów.

– Dobrze jest zanieść wydalony kamień do badania laboratoryjnego, bo znając jego skład można zaplanować leczenie i działanie zapobiegające nawrotowi. Dr Zbigniew Heleniak zalecał też wykonywanie profilaktycznych badań USG jamy brzusznej raz w roku.

Na zdj. dr Zbigniew Heleniak, nefrolog z GUMed fot.Martyna Kasprzycka

– W trakcie USG lekarz może ocenić, czy mamy do czynienia ze złogami i zagrożeniem kamicą. Specjalista tłumaczył też w audycji, że nie każdemu pacjentowi mającemu problemy z nerkami służy picie piwa, o czym przekonanych jest wiele osób. – U osób z tendencją do kamicy picie dużych ilości piwa jest przeciwwskazane. Zawiera ono cukier i może  też nasilać powstawanie kamieni – tłumaczył specjalista.

 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj