Święta coraz bliżej, gotowania coraz więcej… I choć bardzo lubimy tradycyjne dania, często kojarzą się nam ze staniem godzinami w kuchni. Nic bardziej mylnego! Mamy dla Was przepisy, które nie wymagają dużego wysiłku, a przygotowane według nich dania zachwycają domowym smakiem.
JAJA FASZEROWANE
Proste, ale bardzo smaczne danie. I – co ważne, świetnie wygląda na talerzu, a jego wersji może być naprawdę wiele.
Składniki:
– jajka (ich liczba zależy wyłącznie od nas) – my podajemy proporcje na 5,
– posiekany szczypiorek (1-1,5 garści),
– majonez (około łyżki),
– sól,
– pieprz,
– opcjonalnie: rzeżucha, papryka, pietruszka – wszystko, co lubimy.
Jaja gotujemy na twardo w osolonej wodzie – dzięki soli będzie łatwiej je obrać i nie będą pękały. Po wystudzeniu rozkrajamy je wzdłuż na pół. Delikatnie wyjmujemy żółtka i przekładamy do miski. Następnie rozgniatamy je widelcem. Dodajemy szczypiorek – ilość w zależności od upodobań smakowych – i łyżkę majonezu. Następnie ugniatamy widelcem na gładką masę. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Następnie nakładamy łyżeczką do ugotowanych połówek białka. Do dekoracji możemy użyć ulubionej papryki, rzeżuchy lub ziół.
Jeśli nie lubicie smaku szczypiorku, można zastąpić go koperkiem, pietruszką lub rzeżuchą.
ŻUREK
Zrobienie tej zupy wydaje się być sporym wyzwaniem, ale to tylko pozory. Tak naprawdę wymaga tylko odrobiny czasu i serca 😉
Składniki:
– około 2 litrów wody,
– czosnek – według upodobania, my proponujemy 2-3 ząbki,
– zakwas – do kupienia w sklepach spożywczych lub zrobienia samodzielnie – około pół litra,
– jedna cebula,
– kiełbasa – 2-4 sztuki lub więcej, jeśli ktoś lubi,
– włoszczyzna,
– liść laurowy i ziele angielskie,
– majeranek,
– kilka ziemniaków,
– jaja ugotowane na twardo,
– sól i pieprz do smaku.
Wlewamy wodę do garnka, dodajemy pokrojoną i oczyszczoną włoszczyznę, liść laurowy, ziele angielskie i gotujemy około pół godziny. Na patelni obok podsmażamy pokrojoną kiełbasę i cebulę, następnie dodajemy do zupy. Wlewamy zakwas i posiekany lub przeciśnięty przez praskę czosnek. Do smaku dodajemy sól, pieprz i majeranek. Wkrajamy jajka.
Można też zrezygnować z zasmażki i zastąpić ją śmietaną, a zwykłą kiełbasę zastąpić białą.
DOMOWY PASZTET PIECZONY
Zapach domowego pasztetu nieodłącznie kojarzy się ze świętami. Jego przyrządzenie jest bardzo łatwe, a smak nie dorównuje żadnemu ze sklepowych wyrobów.
Składniki:
– pół kilograma wątróbki np. drobiowej,
– pół kilograma podgardla wieprzowego,
– kilogram łopatki wieprzowej,
– 1 lub 2 jaja,
– sól, pieprz, majeranek do smaku,
– bułka tarta,
– tłuszcz do natarcia blaszki, np. smalec
Mięso gotujemy na tyle, aby nie było surowe. Po wystudzeniu mielimy w maszynce – raz lub dwa. Dodajemy jajko lub dwa, odrobinę wody do pożądanej konsystencji. Przyprawiamy solą, pieprzem i majerankiem do smaku. Dobrze mieszamy, najlepiej rękami. Foremkę nacieramy cienką warstwą tłuszczu, oprószamy tartą bułką i wykładamy masę do blaszki. Pieczemy w piekarniku w 180 stopniach około 1,5h.
Masę można podzielić na dwie części i upiec dwie mniejsze porcje – wtedy trzeba pamiętać o krótszym czasie pieczenia.
SAŁATKA
Ale nie taka tradycyjna jarzynowa, choć ta też jest pyszna. My polecamy tą z brokułem i – a jakże by inaczej – z jajkiem.
Składniki:
– około pół brokuła
– 2-3 jaja,
– pół główki sałaty np. lodowej, lub roszponka albo rukola – według upodobań
– puszka kukurydzy,
– jogurt naturalny,
– majonez – 1-2 łyżki,
– ząbek czosnku,
– odrobina soku z cytryny,
– sól, pieprz do smaku
Brokuła kroimy na mniejsze kawałeczki i gotujemy, ale tak żeby był w miarę jędrny (ok 5 do 8 minut). Jaja gotujemy na twardo i kroimy na ćwiartki. Na sałacie układamy brokuła, jajka i posypujemy kukurydzą. Czas na przygotowanie sosu – około trzy łyżki jogurtu mieszamy z łyżką majonezu. Wciskamy ząbek czosnku (jeśli jest bardzo duży to pół) i dodajemy około łyżeczki soku z cytryny. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całą sałatkę polewamy sosem.
Jeśli ktoś nie lubi sosu z czosnkiem, może dodać na przykład musztardy.
A Wy? Macie swoje ulubione przepisy? Dajcie znać!
oprac. mar