Noc Restauracji już w ten weekend. Dwa lokale czekają na nas w Gdyni i Sopocie, a ponad 12 w Gdańsku. Każde z miejsc przygotowało dla swoich gości od 3 do 5 dań. To wyszukane potrawy, których raczej nie jemy na co dzień. Noc restauracji trwa od 6-8 lipca Ceny zestawów dań wahają się od 69 do 185 złotych. W Gdańsku wybierzemy się do Restauracji Amber Side, Browaru PG4, Eliksiru, Magla, Mercato, Motlavy, Niepokornych, OtwARTej, Szafarni 10, Winnego Grona, Zafishowanych i Żabusi. W Gdyni pójdziemy do Fedde Bistro, a w Sopocie czeka na nas czterogwiazdkowa restauracja Hotelu Haffner.
RESTAURACJA AMBER SIDE
Tutaj szef kuchni ma dla nas amuse-bouche na bazie Sera Bursztyn, oleju smakowego oraz wędlin z Masarni Dreszler. To przygotuje nasze żołądki na pieczonego łososia ze szparagami z wędzonym ziemniakiem i tatara z tuńczyka. Set kosztuje 119 złotych.
BROWAR PG 4
W tej restauracji daniem głównym będzie sandacz podany z tatarakiem i rokitnikiem – na dziko. Na przystawkę szef kuchni poczęstuje gości dziczyzną. Deser nie obejdzie się bez kaszebskiej meleny (kaszubskiej truskawki) z serkiem, śmietaną i karmelową czekoladą. Za tę przyjemność zapłacimy 95 złotych.
ELIKSIR
W Eliksirze dostaniemy aż 5 dań. Zjemy glazurowaną cielęcinę z grzybami, chrupiącymi szparagami i młodymi ziemniakami podanymi z sosem barbecue, a także belonę z w akompaniamencie warzyw, czosnku niedźwiedziego, ziołowego pesto i sosu winnego. Przewodnim elementem restauracji są koktajle, więc nocni goście będą mogli wybrać zestawy z idealnie dobranymi „eliksirami”. Sety można zamówić za 99-185 złotych. W zależności od tego, czy wybierzemy wersję z koktajlami, czy bez.
MAGIEL
W Maglu szef kuchni przygotuje nam carpaccio Bonifaccio z półgęskiem i oliwą porową, zupę serową z sera Bursztyn i rzeźbione pierożki z kaczki. Opcja tej restauracji kosztuje 89 złotych.
MERCATO
Ta restauracja oferuje nam 5-daniowe menu, w którego skład wchodzą między innymi zupa rakowa i dorsz. Zjemy też nietypowe puree ze słonecznika bulwiastego na bazie sera Bursztyn, z jajkiem i truflami z maślanki. Set wyniesie nas 149 złotych.
MOTLAVA
Za 69 złotych dostaniemy chłodnik ze świeżego ogórka, krokiety z dorsza, pyzę z mięsem z kaczki, golonkę i z pozoru banalny kogel mogel.
NIEPOKORNI
Szef kuchni Niepokornych proponuje nam tatar z ongleta czy boczek z groszkiem i miętą. Skupia się na mięsnej kuchni. Na deser zjemy topinambur z jeżynami, miso i słonym karmelem. Tutaj zestaw wyniesie nas 100 złotych.
OTWARTA
OtwARTa jak zwykle przywita nas artystycznymi kompozycjami. W menu znajdziemy między innymi domowe pieczywo z olejem z wędzonych warzyw, wołowe ozory, lazania z gęsią i ciasto drożdżowe z konfiturą świerkową. To wszystko za 89 złotych.
SZAFARNIA 10
Szef kuchni przygotuje menu, które na pewno każdego zaskoczy. Jako przystawkę proponuje płatki solonego dorsza z pomidorowym majonezem i kwiatami rukoli. W nocnym menu zobaczymy także jagnięcinę. Na deser zjemy wariację na temat jabłecznika – z miodem lawendowym i delikatną maślanką. Cena zestawu wynosi 109 złotych.
WINNE GRONO
Restauracja w nocnym menu ma dla nas między innymi śledziową pastę babci Marianny, knedliki Daniela Chodowieckiego ze schabem z kością i polędwiczką wieprzową oraz truskawkę kaszubską pod koglem moglem. Za to zapłacimy 85 złotych.
ZAFISHOWANI
Tutaj zjemy między innymi wędzonego węgorza z pietruszką, grzybami i boczkiem, smażonego szczupaka z bobem i rakami. Nocne menu dla smakoszy ryb wyniesie 119 złotych.
ŻABUSIA
Żabusia na Żabiance przygotuje nam żeberko ogniska, paloną jagnięcinę z papierówką, troć wędrowną marynowaną w occie ryżowym i sorbet z rabarbaru na truskawkowej czekoladzie. Tu zapłacimy 95 złotych.
FEDDE BISTRO
Gdyńskie Fedde Bistro oferuje nietypową marmoladę z… cebuli i czarnego bzu na przystawkę. Zjemy również zupę rakową czy pierś z kaczki po gdańsku z pomarańczowym żelem. To wszystko za 119 złotych.
RESTAURACJA HOTELU HAFFNER
Lokal ma dla nas szprota w kwaśnej śmietanie, puree z groszku czy wątrobę cielęcą z karmelizowanym jabłkiem. Te smakołyki wyniosą nas 119 złotych.
pOr