Do świąt coraz bliżej, dlatego na naszej antenie nie mogło zabraknąć przepisów na dania bożonarodzeniowe. Gość Eweliny Potockiej, Krzysztof Wierzba – wiceprezes Polskiej Akademii Sztuki Kulinarnej, członek zarządu Stowarzyszenia Kucharzy Polskich, szef kuchni hotelu Olimp Business & Spa w Wejherowie – zaskoczył słuchaczy pomysłami na „podkręcenie” tradycyjnych dań i podpowiedział, jak do świąt podejść „bezboleśnie”.
– Klasyki każdy z nas ma w pamięci. Przypominamy sobie smak potraw, które przygotowywała babcia czy nawet ja sam pamiętam, jak przygotowywała je prababcia. Natomiast możemy wpleść w te klasyki trochę nowoczesności, nowoczesnych sposobów przygotowywania. Możemy przyrządzić ryby w niskiej temperaturze sous-vide, konfitowane. Oczywiście do gotowania tymi metodami są specjalne urządzenia, ale można to też zrobić w domowych warunkach – mówił nasz gość.
(Fot. Radio Gdańsk/Martyna Kasprzycka)
A jak dokładnie? Więcej w audycji Gotuj się na weekend:
mk
(Closeup of plate of delicious fish with vegetables at a fancy restaurant by Marco Verch under Creative Commons 2.0)