Gotu-jemy w Słupsku: Cukinia w roli głównej

(fot. Radio Gdańsk/Kinga Siwiec)

Jest zdrowa, neutralna w smaku i może służyć jako dodatek do wielu potraw. Zagęścimy nią zupę, wzbogacimy leczo, urozmaicimy szaszłyki. Jednak cukinia może z powodzeniem grac pierwsze skrzypce na talerzu. Dziś w „Gotu-jemy w Słupsku” o propozycjach podania zielonego warzywa jako głównego dania mówiła Anna Witkowska.

Nasza specjalistka od kuchni podpowiadała, jak zrobić chrupiące placki z cukinii, do których nie użyjemy mąki, jaki sos przygotować, aby danie było orzeźwiające i lekkie. Podała też przepis na cukinię faszerowaną, czyli sposób na zdrowy obiad w zaledwie kilkadziesiąt minut.

(fot. Radio Gdańsk/Kinga Siwiec)

Posłuchaj audycji:

Kinga Siwiec/ar

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj