Mieszka w Polsce od około trzydziestu lat. To nasza gościnność sprawiła, że zdecydował się zostać w naszym kraju. Teraz to on gości innych w swojej nowej tureckiej restauracji Sułtan w Gdańsku-Wrzeszczu. Ahmet Ulusoy opowiedział Magdzie Szpiner, co dobrego można u niego zjeść.
– U nas jedzenie jest bardzo ważne. Jak ktoś przygotuje nam jakąś potrawę, to traktuje swoich gości jak sułtanów. Takie mamy podejście do klientów. Nie można dawać byle czego, wszystko powinno być takie, jak należy. Nazwa zobowiązuje – deklaruje Ahmet Ulusoy.
„LUDZIE CZEKALI NA TAKĄ RESTAURACJĘ”
Restauracja oferuje m.in. śniadania. Pyszności są podawane w formie bufetu. Skąd ten pomysł?
– W Turcji hotelowe restauracje podają tak jedzenie turystom. My oferujemy ponad dwadzieścia różnych potraw. Niezależnie od pory dnia, mamy też herbatę. Można jej pić tyle, ile się chce. Oczywiście nie brakuje też słodyczy. Na miejscu pieczemy również chleb. Słyszę, że ludzie czekali na taką restaurację. Wcześniej z kuchni tureckiej był jedynie kebab. A jest ona bardzo bogata i zróżnicowana. Ludzie mają już dość kebabu i szukają czegoś innego – zauważa właściciel restauracji.
Posłuchaj:
Magda Szpiner/pb