W najbliższy weekend ponownie dowiemy się, jak wygląda Sopot „od kuchni”. Przy długim stole na molo gotować będzie się na 50 stanowiskach. Spotkają się kucharze i wyznawcy filozofii slow food. Organizatorzy Sopot od kuchni – Slow Food Festival zapowiadają, że różnorodność dań zaspokoi nawet najwybredniejsze gusta, ale tematem przewodnim będą ryby i truskawki. Na każdym stoisku znajdzie się coś rybnego lub truskawkowego, ale tak naprawdę posmakować będzie można dań kuchni z całego świata od najbardziej prostych do mocno wysmakowanych. Karnet festiwalowy kosztuje 25 złotych. W jego ramach będzie można posmakować 5 dań z dowolnych stoisk. Jak zapewnia nasz rozmówca i współorganizator imprezy Kamil Sadkowski z Akademii Kulinarnej Fumenti na pewno będzie można najeść się do syta, chociaż w wydarzeniu chodzi o raczej o filozofię towarzyskiego spotkania ze smakiem.
Oprócz stoisk restauratorów będzie też namiot w którym odbywać się będą prelekcje na temat jedzenia. Można będzie posłuchać m.in. opowieści o dawnych odmianach jabłek, gatunkach ryb bałtyckich, jak uruchomić na nowe smaki przysłowiowego Tadka Niejadka. Festiwal Sopot od Kuchni odbędzie się w weekend 27-28 czerwca w godz. 11:00-19:00.
Posłuchaj rozmowy z Kamilem Sadkowskim