Produkcja – manufaktura serów wymaga cierpliwości. Jeśli sery wykonujemy ręcznie, a taką metodę preferuje Edyta Statkiewicz, samo mieszanie zajmuje około 50 minut. Produkcja jest czasochłonna, ale efekt wynagradza pracę.
Serowarnia i dojrzewalnia – to pomieszczania niezbędne wszędzie tam, gdzie chcemy wykonywać sery. Praca ta wymaga zaangażowania i higieny na najwyższym poziomie. Stąd, gdy wchodzimy do serowarni, przywdziać należy specjalne ochronne fartuchy, czepki i ochraniacze na obuwie.
Gościem jest Edyta Statkiewicz, prowadząca Statkiewiczówka Sery Zagrodowe Swołowo. Wizyta w Swołowie odbyła się w ramach projektu Pomorska Ścieżka Smaków Pomorskiej Regionalnej Organizacji Turystycznej.
Nasza dziennikarka Ewelina Potocka podjęła się wykonania serów. Jaki był efekt tej pracy? Posłuchajcie audycji:
ua





