Ser dojrzewający Kociewski Kamyk, maślane ogórki kiszone, chleb swojski, Starka Gdańska oraz kaczka z żurawiną i złotą renetą – to zwycięscy 13. edycji kulinarnego konkursu o Bursztynowy Laur Marszałka Województwa Pomorskiego – Pomorskie Smaki.
Jurorzy wybrali laureatów w pięciu kategoriach. Autorzy najlepszych produktów kulinarnych otrzymali pamiątkowe statuetki oraz po dwa tysiące złotych. Potraw zgłoszonych do konkursu było 49.

Kaczka z żurawiną i złotą renetą (Fot. Łukasz Tokarczyk)
Wybrano także dziewięć produktów, które reprezentować będą nasz region w ogólnopolskim konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów. Są to: szczupak faszerowany w galarecie, kolbosy jastarnickie, bytów jasne pełne warzone, antonówka, piwo starogdańskie, krambambuli, beza z mlekiem gdańskim, kaczka z żurawiną i złotą renetą i syrop z jagody leśnej.

Maślane ogórki kiszone (Fot. Łukasz Tokarczyk)
sk/ua





