Manufaktura reportażu



Manufaktura reportażu

Pomorscy terytorialsi i grupa rekonstrukcyjna „Czata 49” na 79. rocznicy Powstania Warszawskiego

1 sierpnia 2023 roku Cmentarz Powązkowski w Warszawie stał się miejscem wyjątkowego hołdu dla bohaterów Powstania Warszawskiego. W uroczystościach związanych z 79. rocznicą wybuchu powstania uczestniczyli również żołnierze 7 Pomorskiej Brygady Obrony Terytorialnej, którzy wraz z grupą rekonstrukcyjną „Czata 49” ze szkoły podstawowej nr 19 w Gdańsku oddali hołd poległym.

Manufaktura reportażu

Druhy, Starty i bursztynowe cacka. Kolekcja, która zachwyci nie tylko miłośników fotografii

Będąc nad polskim morzem, większość czasu spędzamy nad wodą. To dość oczywiste. Jeśli jednak mamy dosyć słońca, piasku i tupotu mew, warto wybrać się w fotograficzną podróż sentymentalną. Pomorze, w tym Hevelianum, które proponuje oprócz spacerów wśród zabytkowej architektury i relaksu w otoczeniu zieleni wystawę „Aparaty – made in Poland”.

Manufaktura reportażu

Życiowa ucieczka skończyła się w Gdańsku. Teraz Tatarzy dzielą się smakami ze swoich stron

Reportaż „Azima” jest opowieścią o wspomnieniach, tatarsko-tureckiej kuchni, historii Tatarów krymskich, życiu, walce i miłości, a także o strachu i codziennej walce o przetrwanie. O zaczynaniu wszystkiego od początku, podnoszeniu się do kolejnego życia opowiadają bohaterowie reportażu Anny Rębas – urodzona w Uzbekistanie Susanna i Ahmed, który przyszedł na świat w Turcji, właściciele restauracji Azima we Wrzeszczu.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj