Narodowy Holding Spożywczy miał powstać do czerwca tego roku. Jakie są główne cele tego projektu? Na jakim etapie są prace z nim związane? Olga Zielińska rozmawiała na ten temat ze Zbigniewem Sikorskim, przewodniczącym Krajowego Sekretariatu Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność”.
Zbigniew Sikorski przypominał, że branża przemysłu spożywczego w latach 90. została sprywatyzowana w granicach 80-95 proc. – Propozycje obecnego rządu powołania, a właściwie dokończenia powoływania Narodowego Holdingu Spożywczego mają na celu przede wszystkim budowę przewagi konkurencyjnej na krajowym rynku rolno-spożywczym. W skład holdingu mają wejść zakłady pracy, które swoim dotychczasowym działaniem pokazały, że potrafią gospodarzyć, mają bardzo dobre wyniki i jeśli wejdą najpierw do Krajowej Spółki Cukrowej, spółki skarbu państwa, która również funkcjonuje bardzo dobrze, to powołanie Narodowego Holdingu Spożywczego ma rację bytu. Całej grupie też będzie łatwiej funkcjonować, występować o kredyty, pożyczki i być naprawdę dobrą konkurencją nie tylko na rynku polskim, ale również na zagranicznym. Narodowy Holding Spożywczy ma zatrudniać na początku 4,5 tysiąca pracowników – wskazywał.
Przewodniczący przyznał, że pojawiają się „różne głosy” dotyczące powołania holdingu. – Przeciwnicy twierdzą, że to będzie „Komuno wróć”. Tak nie będzie, rozmawialiśmy już na ten temat z premierem Kowalczykiem. Narodowy Holding Spożywczy ma funkcjonować na przejrzystych zasadach normalnego biznesu. Oczywiście jest skierowany przede wszystkim do rolników, ale też do pracowników, bo osoby do tej pory zatrudnione w spółkach rolno-spożywczych Skarbu Państwa, które podlegały Krajowemu Ośrodkowi Wsparcia Rolnictwa, też są żywo zainteresowane tym, aby ich zakłady pracy funkcjonowały lepiej. Przejście tych spółek najpierw do Krajowej Spółki Cukrowej, a później do holdingu to gwarantuje – twierdził.
Na jakim etapie jest obecnie Narodowy Holding Spożywczy? – 29 kwietnia bieżącego roku Krajowa Spółka Cukrowa złożyła wniosek w sprawie rejestracji podwyższenia kapitału zakładowego i zmian statutu Krajowej Spółki Cukrowej obejmujący między innymi zmianę nazwy na „Krajowa Grupa Spożywcza Spółka Akcyjna”. Zacznie ona obowiązywać z dniem wpisu do Krajowego Rejestru Sądowego podwyższenia kapitału zakładowego oraz zmian statutu Krajowej Spółki Cukrowej, co nastąpi niebawem. Mogę powiedzieć tylko tyle, że jako strona społeczna, czyli Krajowy Sekretariat Przemysłu Spożywczego NSZZ „Solidarność” i Krajowy Sekretariat Rolnictwa NSZZ „Solidarność”, jesteśmy już dogadani z przedstawicielami strony rządowej w sprawie podpisania porozumienia dotyczącego zabezpieczenia praw i interesów pracowniczych spółek oraz praw i wolności organizacji związkowych – mówił Zbigniew Sikorski.
MarWer