Antidotum to substancja, która ma zdolność neutralizacji lub zmniejszania toksyczności trucizny. Jednak od niedawna to także kawiarnia znajdująca się na gdańskiej Zaspie, o której goście i właściciele mówią, że to konkretne antidotum jest lekiem na życiowe zło i szarość dnia codziennego. W dzisiejszej audycji “Gotuj Się Na Weekend” Magda Szpiner rozmawiała z Sylwią Kołakowską, właścicielką kawiarni Antidotum.
Zaglądają do niej zarówno seniorzy, jak i rodzice z najmniejszymi nawet dziećmi. Magda Szpiner w poszukiwaniu miejsc przyjaznych całym rodzinom, tym razem zabrała nas na ul. Pilotów na gdańskiej Zaspie w towarzystwie Sylwii Kołakowskiej, która opowiedziała o swoim Antidotum.
ODWAŻNY POMYSŁ
– Zaczęło się to już dosyć dawno temu – jeśli chodzi o pomysł. Ponieważ piekę z pasji, od kiedy pamiętam. I jest to dosyć prosta historia. W pewnym momencie przestało mi wystarczać czasu na pracę na etacie, opiekę nad dwójką dzieci i wypiekanie ciast dla rodziny i przyjaciół. W tym momencie musiałam się zastanowić, czy rozwijam się w mojej pracy za biurkiem, czy jednak zostawiam to i dosyć odważnie idę w stronę ciast. Decyzję już pani (a także wszyscy słuchacze – przyp.red.) zna. Stwierdziłam, że otworzę kawiarnię – tłumaczyła pani Sylwia.
DLACZEGO ZASPA?
A Zaspa dlatego, że mieszkałam tam z rodzicami przez wiele lat. Zresztą w tym momencie również mieszkam w okolicy i wiedziałam, że to będzie Zaspa, ponieważ tam zawsze brakowało takiego miejsca – zarówno dla rodzin z dziećmi, dla młodych ludzi, bo w okolicy jest liceum, jak i dla seniorów, których również tam nie brakuje. I tak naprawdę wiele osób docenia, że jesteśmy właśnie tu, a nie gdzieś w bardziej może prestiżowej lokalizacji. Dzięki temu mamy wielu naszych stałych i lojalnych gości – dodawała właścicielka Antidotum.
Posłuchaj całej audycji:
Magda Szpiner/ol