20 maja obchodziliśmy Światowy Dzień Pszczół. Te niezwykłe owady muszą odwiedzić około 4 milionów kwiatów, abyśmy my mogli się cieszyć litrem miodu. Robią to niezmiennie od 150 milionów lat. O pszczołach i produkowanym przez nie miodzie opowiedział Magdzie Szpiner Robert Bylicki z Pszczelarskiej Wyspy.
Tym razem w audycji „Gotuj się na weekend” przyjrzeliśmy się miodom i innym produktom, które zawdzięczamy tym pracowitym owadom. Gościem Magdy Szpiner był Robert Bylicki z Pszczelarskiej Wyspy w Gdańsku, którego produkty zostały nagrodzone podczas ostatniego kiermaszu „Wiosna w ogrodzie”. I właśnie tam, w oparach kwiatów, rozmawiali o nowych miodach, mocy miodów tradycyjnych i miodach niezbędnych w domowej, pikantnej kuchni.
Dlaczego właściciel Pszczelej Wyspy tak naprawdę ma słodkie życie? Posłuchaj:
MIÓD TO ZDROWIE
Na częste infekcje dróg oddechowych, na gorączkę i kaszel świetny jest miód lipowy. Nasze nerki i układ pokarmy wspiera miód rzepakowy. Miód gryczany z kolei pozytywnie działa na serce i układ krwionośny, polecany jest także przy bólach reumatycznych i bólach stawów.
Posłuchaj rozmowy o zbawiennych dla zdrowia miodach, ale także o kondycji polskich pszczół:
raf