Diety i etykiety. Klaudia Rain poddaje ocenie 10 popularnych diet

klaudia rain 5

Klaudia Rain, autorka bloga zdrowokracja.pl pozwoliła sobie na zrobienie przeglądu 10 obecnie najpopularniejszych diet.  Jest przerażona. Wiele tzw. „zdrowych produktów” zawiera w sobie chemię dodawaną do żywności, co na pewno nie jest drogą do zdrowia. Artykuł ma na celu pokazanie, jakie ryzyka pociąga za sobą bezmyślne uleganie modzie. Czy wiecie że popularny słodzik aspartam w raporcie US Department of Health and Human Services (odpowiednika naszego Ministerstwa Zdrowia) może być odpowiedzialny za takie działania niepożądane jak: bóle głowy (także te migrenowe), zawroty głowy, nudności, drętwienia i skurcze mięśni, przybieranie na wadze, wysypki, depresje, częstoskurcz serca, bezsenność, problemy z widzeniem, szum w uszach i utrata słuchu, trudności z oddychaniem, utrata smaku, zawroty głowy, utrata pamięci, bóle stawów. Wszystkie te objawy są klasycznymi symptomami zatrucia po przedawkowaniu aspartamu i skarżyły się na nie niektóre osoby regularnie sięgające po słodzik. Skutki uboczne mogą się nawet pojawić już po wypiciu litra napoju z dodatkiem tego słodzika.

Posłuchaj audycji z Klaudią Rain o pułapkach tkwiących w różnych dietach:

Więcej informacji znajdziesz w blogu zdrowokracja.pl

PONIŻEJ W SKRÓCIE PRZEDSTAWIAMY NIEKTÓR  ZAGROŻENIA NA JAKIE ZWRACA UWAGĘ KLAUDIA RAIN

1. Dieta niskokaloryczna
Dieta niskokaloryczna w swej najczystszej postaci zakłada ograniczenie kalorii poniżej dobowego zapotrzebowania człowieka o przynajmniej 500 kalorii, dzięki czemu osiąga się efekt redukcji nadmiernie zgromadzonej tkanki tłuszczowej. Założenie jak najbardziej ok, gdy by nie fakt, że  wiele napojów niskokalorycznych jest słodzonych np. acesulfanem K (potasowym, E950). Acesulfam K uchodzi za substancję wybitnie toksyczną, a badania naukowe na zwierzętach dowiodły, że może powodować raka płuc, piersi, białaczkę i choroby układu oddechowego.

2. Dieta niskotłuszczowa
Zasadniczo dieta niskotłuszczowa polega na znacznym ograniczeniu, a w swojej najsroższej odmianie na całkowitej eliminacji, spożywanych tłuszczów. Tylko, że tłuszcze w diecie są konieczne, gdyż bez nich nie mamy szans na przyswojenie ważnych w prawidłowej diecie każdego człowieka witamin rozpuszczanych w tłuszczach (A, D, E i K). Produkty beztłuszczowe, np. jogurt 0%, są zwyczajnie niesmaczne, a niesmaczne jedzenie oznacza, że nikt nie będzie czegoś takiego kupować. Producenci wprowadzają więc chemię w postaci słodzików. Klaudia bierze pod lupę jeden z popularnych jogurtów i okazuje się, że jest dosładzany aż dwoma toksycznymi syntetycznymi słodzikami: aspartamem i acesulfamem K. Producent innego „zdrowego” jogurtu rozwiązuje problem poprzez posłodzenie go sukralozą oraz zabarwienie karminą. Karmina? Brzmi tak mało groźnie. W rzeczywistości to inna nazwa kwasu karminowego, czyli koszenili – E120. Wydaje się, że konsumenci zaczęli omijać produkty zawierające w składzie koszenilę, stąd sprytna zmiana nazwy i już konsument może czuć się bezpiecznie. Nazwa niczego nie zmienia w tym wypadku. Koszenila nadal jest szkodliwa dla ludzkiego organizmu – może wywoływać ataki astmy, wstrząsy anafilaktyczne i pokrzywkę. Tego barwnika szczególnie powinny unikać osoby uczulone na aspirynę.

3. Dieta nisko węglowodanowa
Typ diety skupionej na redukcji do minimum spożywanych w diecie węglowodanów w tym cukrów na rzecz spożywania protein i tłuszczów. Jej najpopularniejszą wersją jest sławna dieta dr Atkinsa, która dopuszcza w swoich założeniach spożywanie mięsa i jego przetworów bez większych ograniczeń. Ludzie jedzący spore ilości mięsa narażeni są spożywanie wraz nim antybiotyków i hormonów, jakie podawane są zwierzętom w trakcie hodowli. Regularne spożywanie przetworzonych produktów mięsnych jest zwyczajnie rakotwórcze. Świadczy o tym zeszłoroczny raport WHO, z którego wniosków jasno wynika, że spożywanie dzienne zaledwie 50g przetworzonych produktów mięsnych zwiększa ryzyko zachorowania na raka jelita grubego aż o 18%.  W pieczonym schabie Klaudia znajduje karagen. To substancja zagęszczająca mięso. Bo zasadniczo w mięsie jest za mało mięsa, wiec trzeba je dodatkowo zagęszczać rakotwórczym karagenem. Choć ta substancja jest legalna i szeroko stosowana w przetwórstwie mięsnym i mleczarskim, to od lat budzi spore kontrowersje, a naukowcy biją na alarm. Karagen upośledza tolerancję na glukozę, przyczynia się do rozwoju insulinooporności, a w konsekwencji udział karagenu w diecie przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu drugiego. Badania na zwierzętach wykazały jego działanie mutagenne oraz kancerogenne.

4. Dieta Paleo
Wydaje mi się, że Paleo staje się obecnie hitem i zdobywa co raz szersze kręgi zwolenników. Dieta paleo to inaczej dieta człowieka jaskiniowego opiera się o założenie spożywania mięsa, warzyw, owoców, jajek, grzybów i orzechów, wyklucza natomiast takie produkty jak zboża, cukier, rafinowane oleje, nabiał i rośliny strączkowe. Surowe mięso jest kolorowane? Niestety tak. Wystarczy wizyta na stronie internetowej dystrybutora takich farbek do mięsa. Możecie dowiedzieć się, że wyroby mięsne typu boczek poza ich barwieniem są nastrzykiwane solanką, a wędzone wędliny są regularnie koloryzowane, gdyż to podobno kolor jest kluczowym determinantem wyboru konsumenta i chodzi o to żeby: „wygląd zewnętrzny jak najbardziej przypominał wyrób tradycyjny”. Teraz zastanów się, czy człowiek pierwotny zaczynał swój dzień od jajecznicy z farbowanym i aromatyzowanym boczkiem?

5. Dieta raw food
Dieta w swoim założeniu oparta jest o spożywanie wyłącznie surowych i nieprzetworzonych warzyw, owoców, nasion i orzechów. Według jej zwolenników jest to dieta wydłużająca życie. I patrząc jak wygląda jej przedstawicielka Mimi Kirk po skończeniu 80 lat Klaudia Rain uważa, że coś w tym jest. Warto odwiedzić kanał na youtube FullyRawKristina, z którego to dowiecie się, że dieta raw food jest barwna, niezwykle smaczna, ciekawa i kompletnie niewykonalna dla przeciętnego Polaka. Tak czy siak dieta jest idealna dla niepracujących kalifornijskich milionerów, ale zawsze jest o czym marzyć.

6. Dieta bezglutenowa
Dieta zakładająca całkowitą eliminację produktów zawierających gluten. Gluten to cząsteczka białka występująca w zbożach. Jest to typowo medyczna dieta, na którą muszą bezwzględnie przestrzegać osoby cierpiące na celiakię oraz osoby uczulone na pszenicę. Dieta ta powinna być również przestrzegana, choć nie tak rygorystycznie jak przy celiakii, przez osoby cierpiące na nieceliakalny zespół nietolerancji glutenu. A skoro dieta bezglutenowa stała się modna to i w ślad za modą podążają producenci wysoko przetworzonej żywności, a to zawsze oznacza wypaczenie każdej zdrowej idei. Klaudia przyjrzała się etykiecie na pewnym chlebie bezglutenowym i co tam było? Poza izolatem białka sojowego, zagęstnikami, cukrem, glukozą, regulatorem kwasowości i emulgatorem znajdziemy w jego składzie syntetyczny aromat oraz konserwant w postaci E282, czyli propionian wapnia.

7. Dieta wegetariańska

W u sowich podstaw zakłada rezygnację z jedzenia mięsa i ryb, natomiast dopuszcza produkty odzwierzęce, które nie zostały pozyskane w skutek uboju zwierzęcia. To tak w dużym uproszczeniu. Dieta dla Klaudii jako osoby bezmięsnej jest niezwykle bliska. Dieta wegetariańska staje się co raz bardziej popularna i co raz łatwiej zjeść na mieście bardzo smaczne i wyszukane wegetariańskie dania, które nie ograniczają się jedynie do sałatki greckiej albo zestawu surówek z plastikowych wiaderek. Moda oczywiście cieszy, ale uwaga na produkty, które można znaleźć na półkach ze zdrową żywnością. Autorka bloga zdrowokracja.pl znalazła na przykład owocową przekąskę zagęszczaną  karagenem. Karagen, upośledza tolerancję na glukozę, przyczynia się do rozwoju insulinooporności, a w konsekwencji udział karagenu w diecie, przyczynia się do rozwoju cukrzycy typu drugiego, nie zaleca się jego spożywania przez dzieci, wywołuje przewlekłe stany zapalne jelit z wrzodziejącym zapaleniem jelita grubego włącznie, badania na zwierzętach wykazały jego działanie mutagenne oraz kancerogenne 6

8. Dieta wegańska
Dieta wegańska polega na całkowitej eliminacji wszelkich produktów odzwierzęcych takich jak: mięso, jajka, nabiał czy miód. Dieta ta najczęściej stosowana jest głównie z pobudek światopoglądowych, mających na celu obronę praw zwierząt. Rzadziej podstawą jej stosowania są względy zdrowotne, czy też chęć zrzucenia zbędnych kilogramów. Tylko na stronach poświęconych tej diecie można żelki o smaku truskawkowym. W żelkach mamy między innymi błękit brylantowy E133. Substancja prawdopodobnie jest toksyczna. Choć naukowcy nadal nie mają pewności co do jej szkodliwości, Klaudia Rain nie widzi podstaw żeby stać się kolejnym szczurem laboratoryjnym i sprawdzić na własnej skórze, czy ten barwnik naprawdę powoduje: astmę, pokrzywkę, katar sienny, nowotwory. Jest zakazany w niektórych krajach, np. w Szwajcarii i nie powinien być spożywany przez dzieci.

9. Dieta oczyszczająca
Tu również jak świat długi i szeroki istnieje wiele teorii i koncepcji diet oczyszczających. Zasadniczo dieta oczyszczająca ma na celu wyeliminowanie z organizmu toksyn. Niektóre z nich opierają się o picie bajecznie drogich herbatek ziołowych i braku jasnych zasada żywieniowych. Wszystko sprowadza się do dwóch lub trzech herbatek wypijanych w ciągu dnia i podobno sprawa załatwiona. ” Pewnego dnia z ciekawości nabyłam przez internet taką cud miód oczyszczającą herbatkę typu detoks. Okazało się, że cała „detoksykacja” opiera się o mieszankę różnych ziół z senesem na czele. Senes to jedno z najbardziej przeczyszczających ziół.” Regularne stosowanie senesu ma działanie szkodliwe dla naszego organizmu. Zbyt duża jego dawka może doprowadzić do odwodnienia organizmu i zaburzeń równowagi elektrolitowej. Dodatkowo senesu powinny unikać kobiety w ciąży oraz karmiące piersią, jak również wszystkie osoby cierpiące na stany zapalne jelit.

10. Dieta „czysta micha”
W Polsce w zawrotnym tempie rozwija się branża fitness. Absolutną niekwestionowaną królową tej branży w sieci jest Ewa Chodakowska. W ślad za nią jak grzyby po deszczu wyrastają w mediach społecznościowych kolejne śliczne, wysportowane fitenski. Promują sport, regularne wizyty na siłowni oraz zdrową dietę. „Uważnie przyglądam się ich poczynaniom i zauważyłam jedną niepokojącą prawidłowość. Większość z nich sięga po różnego rodzaju suplementy diety przeznaczone dla osób czynnie uprawiających sporty. Najczęściej na profilach społecznościowych tych dziewczyn stykam się z promowaniem różnych odżywek białkowych. Jako przeciwniczka spożywania wysoko przetworzonej żywności kompletnie nie mam pojęcia, co ma wspólnego spożywanie tych proszków ze zdrową dietą skoro nie jesteśmy po zagładzie nuklearnej. Czytając skład takich odżywek też nie specjalnie wiem, co to ma wspólnego ze zdrową dietą.” – pisze Klaudia Rain. W składzie odżywek głównie tych smakowych można znaleźć takie składniki jak: sukraloza czy acesulfam K, który według wyników badań może powodować raka płuc, piersi, białaczkę i choroby układu oddechowego.

Jak wygląda zdrowa dieta według Zdrowokracji? Możesz przeczytać w blogi Klaudii Rain. Tymczasem bądź czujny na zakupach, czytaj etykiety i zastanów się, czy w Twojej kuchni i lodówce nie stoi toksyczna żywność.

Informacje pochodzą ze zdrowokracja.pl

Włodzimierz Raszkiewicz
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj