Ocet lepszy od cytryny! EkoAnki i ich probiotyki w domowych octach

(fot. archiwum prywatne)

Ocet jest lepszy od cytryny – na początku rozmowy zaskakuje naszego dziennikarza Anna Krawców. Cytryna nie pochodzi z naszej strefy geograficznej, jest zwykle mocno traktowana chemią, do tego raczej wychładza organizm i dlatego nie jest najlepsza, szczególnie zimą. To dla wielu osób dość rewolucyjne stwierdzenie, bo przecież ostatnio bardzo modne jest picie wody z cytryną.

Anna i jej mąż Andrzej polecają domowej roboty octy winne. Szklanka wody z łyżką octu pełnego dobroczynnych bakterii jest zdecydowanie lepszym wyborem. Anna jest mikrobiologiem i dietetykiem, Andrzej to chemik, ale ich pasja to wytwarzanie octów. Od 10 lat prowadzą w Malborku ich domową produkcję i na wielu targach można ich spotkać pod marką EkoAnka.

Włodzimierz Raszkiewicz/am

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj