W gastronomi brakuje rąk do prac. Rynek sięga po seniorów

Amerykańscy rekruterzy coraz częściej szukają pracowników w kościołach, świetlicach i stowarzyszeniach seniorów. Powoli ten trend zmierza do Polski – informuje portal money.pl. W Polsce Seniorzy przeważnie decydują się na pracę w dyskontach. Robią to, aby dorobić do emerytury. Na ile polscy przedsiębiorcy są w stanie zatrudniać emerytów i jakie jest zapotrzebowanie ze strony seniorów? M.in. na te pytania odpowiadali Joanna Staniszewska, prezes Youll.pl oraz Artur Kiełbasiński, Radio Gdańsk. Rozmawiała Iwona Wysocka. 

– Seniorzy uczęszczają na Uniwersytet Trzeciego Wieku i są w lepszej kondycji psychicznej. Praca jest dla nich bardzo ważna. W momencie odejścia na emeryturę, dla wielu jest to stres porównywalny do utraty kontaktu z najbliższą osobą. Są to osoby, które nie czekają na upragnioną emeryturę – mówiła J. Staniszewska.

– Musimy przyzwyczaić się do tej różnorodności wiekowej w punktach usługowych. To nie wynika tylko z sytuacji na rynku pracy, ale średnia wieku gwałtownie się podnosi. Całe pokolenie powojennego wyżu demograficznego teraz przechodzi na emeryturę. To jest potężna możliwość zatrudniania tych ludzi w bardzo różnych usługach – mówił Artur Kiełbasiński.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj