Koniec podwójnej jakości produktów w Unii Europejskiej. Parlament Europejski w Strasburgu przyjął przepisy, zgodnie z którymi produkty sprzedawane pod tą samą marką i w takim samym opakowaniu powinny mieć jednakowy skład. Na ile producenci zastosują się do tych przepisów?
Gośćmi Iwony Wysockiej byli Maciej Borówka (Tapptic) i Marek Krzykowski (AK Construction i wykładowca SGH).
– Należy się zastanowić, dlaczego przedsiębiorcy zachowywali się tak wcześniej. Można podsumować to tak: robili to, bo mogli. To nie jest coś, co uważam za chwalebne lub dobre dla nas wszystkich. Jeżeli ta uchwała będzie dobrze skonstruowana, to myślę, że firmy bez problemu się do tego przyzwyczają – uważa Maciek Borówka.
– Firmy, które wyspecjalizowały się w działaniu tylko na Europę Wschodnią, stosowały takie triki produkcyjne, które nas kosztowały zdrowie. My jesteśmy przyzwyczajeni do tego, co było kiedyś. Polska żywność była zdrowa, nawet jeśli samo opakowanie było kiepskie. Teraz zastosowano taki tryb, że te rzeczy złe dla naszego zdrowia, pięknie opakowano – twierdzi Marek Krzykowski.