W Ptasim Radio Gdańsk zwykle opowiadamy o dzikiej ptasiej przyrodzie. Tym razem eksperymentujemy na granicy kontrowersji. Smażymy jajecznicę z przepiórczych jaj. Przepiórki to ptaki podlegające w Polsce ścisłej ochronie, jednocześnie ich jajka można kupić w każdym większym sklepie spożywczym.
Nasze dzikie przepiórki nie mają łatwego życia. Chemia używana w rolnictwie i polowania za naszymi granicami skutecznie zmniejszyły populację ptaków. Trzeba pamiętać, że żyjące w Polsce przepiórki odlatują na zimę do ciepłych krajów.
Inną rzeczą jest to, że przepiórki w Polsce to też ptaki hodowlane. Hoduje się hybrydy przepiórek japońskich, chińskich i innych, by dawały najwięcej jaj i mięsa. To też może być groźne dla naszej populacji przepiórki zwyczajnej. Ptaki bardzo łatwo się krzyżują i uciekinierzy z hodowli mogą przekazywać swoje geny rodzimemu gatunkowi.
O zagrożeniach i ciekawych zachowaniach przepiórek rozmawiamy robiąc jajecznicę z przepiórczych jaj. Nikt z autorów audycji wcześniej takiej jeszcze nie jadł. Potrawa najbardzej smakowała Borysowi lat 4.