Żelowa kolba słonecznikowa zamiast kuli tłuszczowej. Patent na jesienne dokarmianie ptaków

kolba 1
Ptasie Radio Gdańsk spod bloku i okna mieszkania Piotra Kamonta. Rozmowa dotyczy dokarmiania ptaków. Przedstawiamy kolbę żelową, jako alternatywę dla znanej kuli tłuszczowej. Zatopiony w żelu słonecznik jest przysmakiem sikor, które chętnie korzystają ze stołówki. Obok jest też budka w której ptaki mogą ukryć się przed drapieżnikami i przenocować.

Kolba żelowa zamiast znanej kuli tłuszczowej? Piotr Kamont chwali taki patent i proponuje wszystkim, którzy chcą dokarmiać ptaki, nie czekając na mrozy.

Sikorki uwijają się na kolbie zawieszonej przez Piotra. Fot. Piotr Kamont

Tłuszcz w temperaturze powyżej zera psuje się i spływa, szczególnie gdy na tradycyjną kulę mocniej poświeci słońce. Kolba żelowa utrzymuje swoją zwartość i lepiej służy ptakom gdy za oknami mamy siedem, osiem stopni. Robi się ją bardzo prosto. Potrzebne będą: szklanka słonecznika, 1/3 szklanki wody, trzy łyżki żelatyny. Ciepłą wodę miesza się z żelatyną do całkowitego rozpuszczenia. Roztwór mieszamy ze słonecznikiem i wstawiamy na 10-12 minut do lodówki. Gdy masa lekko stężeje, formujemy kolbę. Piotr wykorzystuje do tego plastikową rurkę. Ubija w rurce-walcu zawartość, wkłada patyczek (na nim kolba będzie wisiała) i ponownie wstawia do lodówki. Po kilku minutach całość stężeje i kolbę można wywiesić na dworze.

JAK ZROBIĆ KOLBĘ? OBEJRZYJ FILM INSTRUKTAŻOWY

 

 

W Ptasim Radio Gdańsk opowiadają Ewelina Sobańska i Piotr Kamont, rozmawia Włodek Raszkiewicz. Audycji można słuchać w poniedziałki po godzinie 13.00. Jeśli mają Państwo jakieś sugestie, chcecie się podzielić spostrzeżeniami lub zdjęciami to zapraszamy do mailowego kontaktu:
Ewelina Sobańska e-sob@wp.pl
Piotr Kamont piotr.kamont@ptakipolskie.pl
Włodzimierz Raszkiewicz  w.raszkiewicz@radiogdansk.pl

Włodzimierz Raszkiewicz
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj