Smak dawnego chleba

Jak kilkadziesiąt lat temu smakował chleb? To pytanie zadał sobie piekarz z Kartuz. Sam pamiętał, że smak dawnych bochenków ma niewiele wspólnego z tym, co można poczuć po zakupie chleba w markecie. Zebrał więc od starszych gospodyń przepisy i zaczął sam wypiekać chleb według dawnych przepisów. Rezultat? Dziennie sprzedaje kilkaset sztuk. Autor audycji „Puls ziemi” Sylwester Pięta wybrał się też do Mikołajek Pomorskich, gdzie po swoim gospodarstwie oprowadzili go Grażyna i Jan Mroczkowscy. Było o pierwszym kombajnie, o zalegającym w magazynach zbożu i korzyściach płynących z wejścia do Unii Europejskiej.

O tych korzyściach opowiedziała też Stanisława Bujanowicz z pomorskiego oddziału Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa. Podpowiedziała m.in. jak mogą zdobyć pieniądze młodzi rolnicy.

Posłuchaj audycji „Puls ziemi”

sp/marz
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj