Za 4 dni wigilia Bożego Narodzenia więc będzie świątecznie. W czwartek wybraliśmy się do Sierakowic. Odbywał się tam konkurs dla najzdolniejszych młodych kucharzy z Pomorza. Najpierw krótkie pytanie do młodych adeptów sztuki kulinarnej. Jak w prosty sposób urozmaicić stół wigilijny? Swoje pomysły zaprezentują Natalia i Kamil z Przodkowa oraz Iwona i Natalia z Somonina, a Paulina i Kamila z Miechucina podpowiedzą jak urozmaicić pierniki. Na koniec tego wigilijnego maratonu pojawi się pomysł na lekką odmianę choinki – to prezent od Mariety i Agaty z Sierakowic.
Zajrzymy także do Sierakowic, gdzie odbył się konkurs dla młodych adeptów sztuki kulinarnej. Przyszli – nie mamy wątpliwości – kuchmistrzowie mieli za zadanie przygotować potrawy oparte m.in. na wołowinie. To nie do końca potrawy, które nadają się na wigilijny stół, ale na sylwestrowy jak najbardziej. Więc ich kulinarne wariacje już za tydzień. Ale sam konkurs jest warty odnotowania już teraz. O nim rozmawiamy z Grzegorzem Macholą, dyrektorem ZSP w Sierakowicach, i Eugeniuszem Dańczakiem, szefem Agencji Rynku Rolnego na Pomorzu.
Kolejnym punktem naszej wędrówki po Pomorzu będą Dziemiany, gdzie bardzo prężnie od bardzo dawna działa Koło Gospodyń Wiejskich. Opowiadają o nim panie Alicja Mejer – prezes, Zdzisława Piechowska, Krystyna Łopusiewicz, Urszula Hile i Elżbieta Borzyszkowska.
Posłuchaj audycji: