O bydle mięsnym i kryzysie w branży mleczarskiej. Jak sobie radzić ze zmiennymi cenami po uwolnieniu produkcji mleka?

Na początek Pulsu Ziemi wybieramy się do Wysina. To miejscowość położona w powiecie kościerskim, a produkcję bydła mięsnego – która jest tematem rozmowy – prowadzi tam pan Jerzy Bałachowski. Potem zmieniamy tematykę i skupimy się na branży mleczarskiej, która w zeszłym roku przeżywała kryzys.

Ceny – po uwolnieniu produkcji mleka – bardzo mocno spadły i produkcja była w wielu przypadkach nieopłacalna. W tym kontekście warto zadać pytanie o to, jak zabezpieczyć się przed podobnymi tąpnięciami w przyszłości i stworzyć idealne gospodarstwo produkujące mleko. Mówi o tym Regina Stefańska z Polskiej Federacji Hodowców Bydła i Producentów Mleka w Gdańsku.

A na koniec wybieramy się do Chojnic, gdzie działa Spółdzielnia Mleczarska Spomlek. To miejsce, w którym pojawia się wielu producentów mleka, dzięki czemu można wyczuć nastroje panujące w branży. A jakie nastroje panują teraz, gdy cena mleka podskoczyła? Pytamy o to doradcę rolniczego ze Spomleku – Małgorzatę Dykiert.

 

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj