Mówi się, że jelita to nasz drugi mózg. Jak jedzenie wpływa na naszą kondycję i nastrój? O tym w audycji.
– Oczywiście, zdrowe odżywianie to podstawa, ale nie można się ograniczać tylko do tego. Trzeba też wykonywać ćwiczenia fizyczne i psychiczne – szarady, krzyżówki, czytanie książek, zmienianie tras, którymi się zazwyczaj chodzi. Dzięki temu mózg będzie tworzył nowe połączenia między neuronami. Tak jak zachęcam, żeby rozmawiać ze swoją wątrobą, żołądkiem, jelitami, sercem, tak samo warto zacząć dzień od masażu twarzy i głowy, by pobudzić mózg. Wracając jednak do odżywiania – ważne jest, by spożywać antyoksydanty. Opóźniają one procesy starzenia się naszych komórek – chronią przed demencją starczą, wpływają na pamięć. Antyoksydanty znajdziemy między innymi w truskawkach, wiśniach, kalafiorze, brukselce – mówiła Dorota Grądzka, fitoterapeutka, naturoterapeutka, zielarka.
(Fot. Pixabay)