Bywają nazywane „drugim mózgiem”. Jak dbać o jelita, by jesienią nie stracić odporności?

Jesień zbliża się wielkimi krokami. Do jej rozpoczęcia pozostały niemalże już nie dni, a godziny. W programie „Zielarka w Radiu Gdańsk” rozmawiamy więc o tym, jak się przygotować na ten czas, jak zadbać o to, by nie stracić odporności, jaką stosować dietę. Prowadząca audycję i jej gość skupiły się na jelitach. Jak o nie zadbać, by cieszyć się zdrowiem i energią?

Jelita bywają nawet nazywane „drugim mózgiem”. Czy takie określenie to nie przesada? Zastanawiały się nad tym Hanna Wilczyńska-Toczko wraz z Dorotą Grądzką, fitoterapeutką i zielarką.

– Podczas tej aury, którą mamy obecnie, czyli jest wietrzenie, mokro i chłodno, możemy znaleźć wspaniałe zioła, choćby trzmielinę. To roślina z pięknymi, kolorowymi owocami, którą rzadko kto kojarzy. A robi się z niej syrop, który ma cenne właściwości. Wzmacnia odporność, wspiera organizm podczas np. przeziębienia. Owoce tej rośliny mają sporo witamin C, A czy P. Okazuje się też, że właśnie trzmielina potrafi wyregulować nam pracę jelit i z zapobiega zaparciom, jednocześnie nie dopuszczając do rozleniwienia się jelit. Syrop czy marmoladka z trzmieliny doskonale sobie z takimi dolegliwościami poradzi – tłumaczyła zielarka.

Dorota Grądzka zwróciła też uwagę na inną roślinę – kwiat krwawnika. – To cudowna sprawa, bo niezależnie od tego, czy mam obecnie objawy jakiejś infekcji, czy nie, warto zadbać o swoją odporność, codziennie pijąc napar z kwiatów krwawnika. Wystarczy czubatą łyżeczkę, około trzech gramów tych białych kwiatków zalać wrzątkiem i dwa-trzy razy dziennie taką porcję pijemy. Szczególnie jest to zalecane w okresie grypowym, kiedy zaczynają się pojawiać katary czy przeziębienia – mówiła.

Dorota Grądzka wyjaśniała też, jaki wpływ ma prawidłowe działanie jelit na nastrój, energię i funkcjonowanie umysłu. Okazuje się, że ogromne. Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej – posłuchaj całej audycji.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj