Pierniczki, makowce i inne słodkości. Jak zrobić ciasto dla osób z nietolerancją glutenu

bezgluten1 copy

Dookoła pachnące pierniki, serniki i makowce, ale nie będą mogli spróbować ich ci, którzy cierpią na nietolerancję glutenu. O ile w codziennym życiu ograniczony wybór ciast i deserów, ale także wielu potraw nie doskwiera aż tak mocno, to na święta robi się to problematyczne. A kto powiedział, że święta Bożego Narodzenia na diecie nie mogą być pyszne?

Dieta bezglutenowa nie jest zawsze świadomym wyborem, czasem to po prostu konieczność. Alergie pokarmowe dotykają coraz większej grupy ludzi, co u wielu oznacza całkowitą zmianę nawyków żywieniowych. Dieta bezglutenowa nie musi oznaczać całkowitej rezygnacji ze słodkości i pyszności. W Polsce na nietolerancję glutenu cierpi około dziesięciu proc. osób, ale jedynie jeden proc. z nich wie o chorobie. Schorzenie zwane celiakią powoduje zaburzenia trawienia.

Dieta bezglutenowa stała się nawet nowym trendem żywieniowym, który znalazł się na drugim miejscu listy magazynu TIME w 2012 roku. Dieta traktowana jest jako sposób na odchudzanie, pomimo tego, że węglowodany złożone powinny być fundamentem zdrowej piramidy żywieniowej.

bezgluten2 copy_copyOsoby, które nie tolerują glutenu do swojej listy świątecznych zakupów powinny dopisać mąkę bezglutenową, mąkę kukurydzianą oraz kleik ryżowy. Bezglutenowy może być nie tylko barszcz z uszkami czy pierogi z grzybami, ale także słodkie smakołyki, takie jak pierniczki czy racuchy.

Zdarza się nawet, że wraz z nietolerancją glukozy współistnieje również nietolerancja laktozy. Ale i to nie jest wielkim problemem, gdyż produktów bez laktozy w sklepach spożywczych jest pod dostatkiem.

Dania bez glutenu oraz laktozy w smaku niczym nie ustępują przygotowanym według tradycyjnych domowych przepisów. Dietetycy i miłośnicy gotowania tłumaczą, że wystarczy jedynie pozamieniać niektóre produkty, by móc skosztować ulubionych świątecznych potraw. Dla każdego znajdzie się coś smacznego.

Przepis na pierniczki bezglutenowe: (źródło: wielkiezarcie.com)

Składniki:
2 szklanki mąki bezglutenowej
1 łyżeczka sody
2 łyżki cukru
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżki miodu
1 łyżka masła
1 jajko
3 – 5 łyżek mleka
mąka kukurydziana do podsypania

Sposób przygotowania:
1. Do miski wsypujemy mąkę, sodę, cukier i przyprawę do pierników. Wszystko mieszamy łyżką.
2. Dodajemy jajko, masło i miód, mieszamy łyżką, a następnie wyrabiamy ręką.
3. Gdy ciasto jest bardzo suche, czyli nie łączy się ze sobą, dodajemy od razu 2 łyżki mleka i wyrabiamy chwilę. Gdy ciasto nadal jest za suche, ostrożnie dodajemy po 1 łyżce mleka, uważając żeby nie przesadzić z jego ilością, bo ciasto będzie klejące i za miękkie.
4. Kiedy ciasto osiągnie pożądaną konsystencję, podsypujemy blat niewielką ilością mąki kukurydzianej. Ciasto również oprószamy mąką kukurydzianą i wałkujemy na ok 4-5 mm grubości.
5. Nagrzewamy piekarnik do 170 stopni z termoobiegiem.
6. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej ciasteczka. Wyjmujemy gotowe ciasteczka z piekarnika, obserwując czy się nie przypalają.

jd/dr
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj