Nadszedł czas na cięcie drzew owocowych i krzewów ozdobnych. Jak to zrobić, żeby nie skrzywdzić roślin?

Istnieje wiele rodzajów cięć drzew i krzewów. W audycji Ogrodniczka w Radiu Gdańsk omawiano typy: pielęgnujące, formujące, odmładzające i sanitarne. Katarzyna Bellingham podpowiedziała także, które z nich pasują do danych rodzajów roślin.

Teraz jest najlepszy czas na przycinanie drzew i krzewów. Zanim jednak zabierzemy się za pracę w ogrodzie, warto zadbać o odpowiednie przygotowanie narzędzi. Sekator, czy nożyce muszą być bardzo dobrze wyczyszczone i naostrzone.

– Jak chirurg obetnie nogę brudnym skalpelem, jest duże prawdopodobieństwo, że wkradnie się choroba. Tak samo jest w przypadku roślin – zapewnia ogrodniczka.

Bellingham nie zaleca stosowania maści i środków chemicznych. Ważniejsze jest, żeby cięcie zostało zrobione ostrym narzędziem. Jeżeli dodatkowo posmarujemy świeżo uciętą gałąź, może utworzyć się pokrywka. – Wówczas to miejsce, podobnie jak rana, nie będzie się goić. Lepiej żeby roślina w miejscu, gdzie została przycięta oddychała – tłumaczy ekspertka.

Cięcie to zawsze jest szok dla rośliny. Po przycięciu warto więc pamiętać, żeby roślina miała jak najbardziej komfortowe warunki. Należy usuwać chwasty wokół niej, dobrze ją nawozić najlepiej nawozem naturalnym i koniecznie wyściółkować.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj