Zaczyna się ten okres w roku, w którym zaczynamy zbierać wszystkie plony przed zbliżającą się jesienną słotą, a później przymrozkami. Warto też pomyśleć o ziołach, które możemy wykorzystać do przygotowania aromatyzowanych oliw, octów czy naparów, a także suszyć, by przez całą zimę móc wykorzystać je do przyprawiania potraw.
– Te wszystkie pyszne, aromatyczne rzeczy możemy potem dać pod choinkę przyjaciołom czy rodzinie. Wiadomo, nie ma lepszego prezentu niż coś, co wykonaliśmy własnoręcznie. Zioła też możemy suszyć. Najlepiej takie zioła rozłożyć na gazecie, niekoniecznie powiesić, żeby to szybko wyschło. Korzystajmy też z tego, co jest w ogrodzie i z czego możemy zrobić „herbatkę”. Werbena cytrynowa, mięta, ale też pokrzywa. To, co my ususzymy, nasze własne zioła, one zawsze będą bardziej wartościowe – mówiła Katarzyna Bellingham.