Dlatego warto wybierać szczepione warzywa? „Są bardziej odporne na choroby, zmiany temperatury i ataki szkodników”

Pogoda w ostatnich latach jest coraz bardziej nieprzewidywalna. Szczególnie trudno jest latem, gdy doświadczamy chłodnych nocy lub długotrwałej suszy. Warto więc zainteresować się szczepionymi warzywami, a w szczególności pomidorami, które stają się dzięki temu odporne na choroby grzybowe, zmiany temperatury i, co za tym idzie, mniej podatne na ataki szkodników. – Sadzonki normalnego pomidora warto sadzić głębiej. To warzywo ma to do siebie, że się fantastycznie ukorzenia, zwłaszcza na etapie, kiedy jest to jeszcze młoda roślinka. Niestety nie możemy tego powiedzieć o szczepionych pomidorach. Jeżeli w ziemi zasadzimy chociażby trochę łodygi ponad miejscem szczepienia, sadzonka nie będzie odporna na wszelakie choroby, nie da także rady przeżyć suszy – tłumaczyła Katarzyna Bellingham.

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj