Pomorski śledź solony, wieprzowina z Żuław, pomorskie piwo, zylc czyli galaretka z nóżek, kaszubski sernik z ziemniakami oraz borówka z gruszką po pomorsku – to tylko niektóre potrawy, których będzie można spróbować w niedzielę w Gdańsku. Już po raz siódmy będzie obchodzone święto pomorskiej żywności. W uliczce Biskupa Edmunda Nowickiego, prowadzącej do Parku Oliwskiego, zaprezentuje się około 40 wystawców. Panie z kół gospodyń wiejskich województwa pomorskiego oraz członkowie Europejskiej Sieci Regionalnego Dziedzictwa Kulinarnego prezentować będą produkty wpisane na listę produktów tradycyjnych województwa pomorskiego, prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Będzie można poznać smak żywności z Kaszub, Kociewia, Żuław i Powiśla. VII Pomorskie Święto Produktu Tradycyjnego odbędzie się w niedzielę w godz. 09:00-17:00 w pobliżu Katedry Oliwskiej.
Patronat nad imprezą objęło Radio Gdańsk.