Aura za oknem raczej nie rozpieszcza. Od kilku dni w Trójmieście regularnie pada śnieg, a temperatura oscyluje w okolicach zera. Uznaliśmy, że najlepszym rozwiązaniem na poprawę humoru może być… pizza! W pierwszej chwili mieliśmy problem, gdzie się udać, ponieważ lokali serwujących pizze w Gdyni nie brakuje. Ostatecznie w naszych głowach pojawiła się nazwa „Ogniem i Piecem” i uznaliśmy, że to właśnie tam spróbujemy wybić się z zimowego uśpienia.
Pierwsze, co przykuwa wzrok przechodniów, to duży biały slogan z nazwą lokalu, bardzo charakterystyczny. Nie sposób go przeoczyć, przechadzając się ulicą Świętojańską. Drugim dość charakterystycznym elementem są duże okna, które zapewniają widok na „życie” jednej z najpopularniejszych ulic w Gdyni. W lokalu dominuje czerwona cegła na ścianach, delikatny półmrok oraz drewniane stoliki. Przy samych oknach mamy charakterystyczne, wysokie drewniane krzesła.
GŁODNI OD PATRZENIA
Zajęliśmy miejsce przy drewnianym stoliku, na czerwonej, skórzanej kanapie z poduszkami, trzeba przyznać – bardzo wygodna. Kasa, przy której zbierane są zamówienia, znajduje się nieco z boku, przez co w pierwszej chwili dla osoby, która jest pierwszy raz w tym miejscu, może być nieco kłopotliwe, gdyż nie jest zbytnio widoczna. Na środku restauracji znajduje się duża, przeszklona lada, za którą wystawione są różne pizze, sprzedawane na kawałki, desery oraz multum napojów. Już po rzuceniu okiem na ladę, można zacząć być głodnym. Po chwili zapoznania się z wnętrzem i uciechy spowodowanej ciepłym miejscem, postanawiamy zabrać się za przegląd menu i wybór pizzy.
WYBÓR I SZYBKOŚĆ
W karcie dań, prócz dużego wyboru pizzy, znajdziemy również najróżniejsze napoje, zarówno własnej roboty, jak i te butelkowe. Od lemoniad przez herbaty aż po piwo. Do tego, po głównym posiłku Ogniem i Piecem zaoferuje nam również deser, aczkolwiek wybór deseru uzależniony jest od dnia, gdyż menu w tej kwestii jest ruchome.
Wybór ostatecznie padł na pizzę „prosciutto crudo”. Po zamówieniu mogliśmy wrócić do obserwacji przechodniów za oknem, gdyż sądząc po liczbie gości w lokalu, obstawialiśmy, iż pewnie dłuższą chwilę będziemy musieli poczekać. I tu zaskoczenie! Pizza dostarczona do naszego stolika przez panią z obsługi pojawiła się wyjątkowo szybko. Serwowana na drewnianej, okrągłej desce, cieniutka jak na prawdziwie włoską pizze przystało, a do tego sporo dodatków. Już na sam widok zamówionego dania, mogliśmy być zadowoleni, a przecież najlepsze miało dopiero nastąpić. Na samym środku naszego placka znajdowała się duża ilość rukoli, dosłownie cała górka tak, aby można było ją „rozporządzić” po całej pizzy wedle uznania.
Do tego w kompozycji znajdziemy również szynkę, pomidorki koktajlowe, całość jest obficie posypana parmezanem. Gdyby tego było mało, na każdym stoliku znajdują się oliwy oraz inne przyprawy lub dodatki tak, aby nadać pizzy prawdziwie włoski klimat.
Jeśli chodzi o walory smakowe, to pizza robi wrażenie, jest bardzo chrupiąca, delikatna w smaku. Dawno tak dobrej pizzy nie jedliśmy. Po takiej degustacji człowiek uświadamia sobie, iż to faktycznie włoska wersja pizzy na cienkim cieście jest jednak zdecydowanie lepsza od tej amerykańskiej na grubym.
Do tego taka pizza, mimo iż wydaje się stosunkowo nieduża (na oko ok. 32 cm), jest bardzo syta, na tyle, że jedna porcja bez problemu starczy na dwie osoby, pod warunkiem, że nie ma to być główny posiłek. Koszt takiej pizzy jest zróżnicowany, ale z reguły to około 20 zł, nasza kosztowała dokładnie tyle, a ceny innych pozycji różniły się o parę złotych w zależności od składników. Wersja duża pizzy to wydatek 2 razy większy, jednak ta opcja zadowoli nawet 3 osoby.
Cenę uważamy za adekwatną do otrzymanej pizzy, biorąc pod uwagę walory smakowe. Na deser miejsca w brzuchu nie starczyło, nad czym bardzo ubolewamy, ale mamy zamiar wrócić tam i sprawdzić, co lokal ma do zaoferowania również w tej kwestii.
WARTO SPRÓBOWAĆ
Bogate menu daje nam naprawdę duży wybór pizzy, a co za tym idzie każdy znajdzie coś dla siebie, zarówno miłośnicy mięsa, jak i te osoby, które od mięsa stronią. Do tego jak już zdecydujemy się na jedną z wielu pozycji, możemy być pewni, iż nie dostaniemy biednej wersji z małą ilością składników, a prawdziwą pizzę z masą wybranych przez nas, świeżych dodatków.
TommeK