Napoje prosto z Indii, które pokochał cały świat, czyli orzeźwiające poncze [PRZEPISY]

Szukacie pomysłu na coś, co zaskoczy znajomych podczas majówkowego spotkania? Chcecie zaserwować coś nowego, nietypowego i orzeźwiającego? Znaleźliśmy kilka ciekawych propozycji napojów, które dodadzą trochę świeżości i zaspokoją pragnienie podczas grilla.

Poncze to słodkie napoje, wywodzące się z Indii. Przygotowuje się je zazwyczaj dla większej liczby osób i podaje w dużej wazie. Do ich przyrządzenia potrzeba m.in. herbaty, przypraw, cukru, owoców i soków owocowych, opcjonalnie alkoholu (najczęściej rumu i wódki). Są popularne we Francji, Włoszech i Hiszpanii, jednak coraz częściej można je zobaczyć także na polskich stołach.

JAMAJSKI SZCZAW

Dokładnie „Jamaican Sorrel Punch”. Niech Was nie zmyli i nie przestraszy ta nazwa. Napój, wbrew pozorom, nie jest tworzony na bazie polskiego szczawiu, tylko suszonych kwiatów hibiskusa. Ten tradycyjny poncz serwuje się na Jamajce w czasie Świąt Bożego Narodzenia. Prawdopodobnie jest pozostałością po okresie kolonizacji angielskiej.

Do jego przyrządzenia potrzeba:

– 8 kubków wody;
– ok 180 g suszonych kwiatów hibiskusa;
– ok 150 g świeżego imbiru;
– 4 goździków;
– 1 laski cynamonu;
– 3 szczypt gałki muszkatołowej;
– pół kubka soku pomarańczowego;
– 1 łyżeczki soku z limonki;
– kawałków pomarańczy do dekoracji.

Wodę należy zagotować w dużym garnku, zdjąć go z ognia i dodać kwiaty suszonego hibiskusa, goździki, świeży imbir, laskę cynamonu i gałkę muszkatołową. Przykryć pokrywką i odstawić na minimum godzinę. Po tym czasie przelać uzyskany wywar przez sitko do dużej miski, żeby oddzielić przyprawy i kwiaty hibiskusa od wywaru.

Następnie wystarczy dodać sok pomarańczowy, świeżo wyciśnięty sok z limonki, słodki syrop i przelać do dużego dzbana, wypełnionego lodem. Przed podaniem warto wrzucić plastry świeżych pomarańczy.

ARBUZ I BAZYLIA

Aqua Fresca to z języka hiszpańskiego „świeża woda”.  Na wielu straganach w Ameryce Południowej sprzedaje się napoje, które przyrządza się ze świeżych owoców, wody, lodu, limonki, soli i przeróżnych ziół. Połączenie arbuza z bazylią będzie prawdziwą eksplozją smaków. Z dodatkiem limonki i cukru orzeźwi wszystkich w gorący, majówkowy dzień.

Składniki:

– arbuz;
– 1/4 szklanki cukru;
– 15 listków świeżej bazylii;
– pół kubka wody;
– sok z jednej limonki;
– lód.

Arbuza trzeba pokroić w kostkę i wrzucić go wraz z cukrem i 2-3 kostkami lodu do blendera. Miksować wszystko do uzyskania gładkiej konsystencji, a później odcedzić przez sitko. Następnie, do szklanego dzbanka dodać wodę, sok z limonki i liście bazylii, które trzeba rozetrzeć łyżką po bokach naczynia. Następnie należy dodać wcześniej zblendowany sok z arbuza i wymieszać. Najlepiej smakuje z lodem, udekorowane limonką i liśćmi bazylii.

MUSUJĄCA BRZOSKWINIA

To już bardziej nowoczesna propozycja, której receptura zmienia się w zależności od kontynentu i od upodobań. Do zrobienia tego ponczu potrzeba:

– 0,5l wody;
– 3 torebki zielonej herbaty;
– 4 duże, dojrzałe brzoskwinie;
– 1 limonka;
– 1l napoju imbirowego;
– kilka łyżeczek miodu bądź nektaru z agawy do smaku;
– Prosecco;
– kilka listków bazylii bądź mięty.

Wodę trzeba doprowadzić do wrzenia, wyłączyć gaz i wrzucić torebki zielonej herbaty na 15 minut. Po upływie tego czasu wyjąć je i zostawić wywar do całkowitego wychłodzenia. Trzy obrane brzoskwinie bez pestek zblendować wraz z sokiem z limonki i wlać do jednego dzbanka z przestudzoną herbatą i napojem imbirowym. Dodać Prosecco, czyli włoskie białe wino musujące. Dla podkreślenia smaku można również dodać miodu lub nektaru z agawy. Dla ozdoby warto wrzucić kilka listków bazylii lub mięty.

mkul/mk

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj