Oliwa, oleje, masło i margaryny. Tłuszcze pod lupą dietetyka [GOTUJ SIĘ NA WEEKEND]

Oleje nierafinowane z zasady są zdrowsze i to właśnie takie, tłoczone na zimno, powinniśmy wybierać. Jednak i wśród tłuszczów nierafinowanych są różnice i nie każdy działa pozytywnie na nasze zdrowie.

– Wybierając tłuszcze powinniśmy wybierać raczej te pochodzenia roślinnego. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego to te, które zawierają dużo kwasów nasyconych, a te nasz organizm sam produkuje. Dlatego powinniśmy ich unikać. Jeśli jednak raz na jakiś czas usmażymy schabowego na smalcu to nic się nie stanie – mówi Anna Dutkowska, dietetyk, biotechnolog i doktorantka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.

KTÓRY OLEJ JEST DOBRY?

Na rynku mamy dużo olejów, dlatego warto wiedzieć, które wybrać. – Na pewno bardzo zdrowe są olej lniany, oliwa z oliwek (z oznakowaniem DOP i IGF na etykiecie) czy olej z orzechów włoskich. Na pewno unikać należy oleju ryżowego, słonecznikowego, kukurydzianego, sojowego i pestek winogron – mówi dietetyk.

– Musimy wiedzieć, gdzie kupować oleje i oliwę i jak ją przechowywać. Pierwsza zasada: kupować te w ciemnych, szklanych butelkach – podkreśla Anna Dutkowska.

TŁUSZCZE NASYCONE

  • Tłuszcze zwierzęce
  • Masło
  • Smalec
  • Oleje tropikalne


TŁUSZCZE NIENASYCONE

Tłuszcze jednonienasycone (Omega-9)

  • Oliwa z oliwek
  • Olej z awokado
  • Olej z orzechów laskowych
  • Olej rzepakowy

TŁUSZCZE WIELONIENASYCONE

  • Omega-6
  • Olej słonecznikowy
  • Olej kukurydziany
  • Olej z pestek winogron
  • Olej sojowy
  • Olej ryżowy
  • Omega-3
  • Olej lniany
  • Olej z lnianki
  • Olej z orzechów włoskich
  • Olej rzepakowy

Więcej szczegółów o tłuszczach w audycji Gotuj się na weekend. Zaprasza Ewelina Potocka.

 

Ewelina Potocka/mkul

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj