Oleje nierafinowane z zasady są zdrowsze i to właśnie takie, tłoczone na zimno, powinniśmy wybierać. Jednak i wśród tłuszczów nierafinowanych są różnice i nie każdy działa pozytywnie na nasze zdrowie.
– Wybierając tłuszcze powinniśmy wybierać raczej te pochodzenia roślinnego. Tłuszcze pochodzenia zwierzęcego to te, które zawierają dużo kwasów nasyconych, a te nasz organizm sam produkuje. Dlatego powinniśmy ich unikać. Jeśli jednak raz na jakiś czas usmażymy schabowego na smalcu to nic się nie stanie – mówi Anna Dutkowska, dietetyk, biotechnolog i doktorantka Gdańskiego Uniwersytetu Medycznego.
KTÓRY OLEJ JEST DOBRY?
Na rynku mamy dużo olejów, dlatego warto wiedzieć, które wybrać. – Na pewno bardzo zdrowe są olej lniany, oliwa z oliwek (z oznakowaniem DOP i IGF na etykiecie) czy olej z orzechów włoskich. Na pewno unikać należy oleju ryżowego, słonecznikowego, kukurydzianego, sojowego i pestek winogron – mówi dietetyk.
– Musimy wiedzieć, gdzie kupować oleje i oliwę i jak ją przechowywać. Pierwsza zasada: kupować te w ciemnych, szklanych butelkach – podkreśla Anna Dutkowska.
TŁUSZCZE NASYCONE
- Tłuszcze zwierzęce
- Masło
- Smalec
- Oleje tropikalne
TŁUSZCZE NIENASYCONE
Tłuszcze jednonienasycone (Omega-9)
- Oliwa z oliwek
- Olej z awokado
- Olej z orzechów laskowych
- Olej rzepakowy
TŁUSZCZE WIELONIENASYCONE
- Omega-6
- Olej słonecznikowy
- Olej kukurydziany
- Olej z pestek winogron
- Olej sojowy
- Olej ryżowy
- Omega-3
- Olej lniany
- Olej z lnianki
- Olej z orzechów włoskich
- Olej rzepakowy
Więcej szczegółów o tłuszczach w audycji Gotuj się na weekend. Zaprasza Ewelina Potocka.
Ewelina Potocka/mkul