Jak zrobić idealne ciasto na święta, żeby smakowało wszystkim członkom rodziny? Zdradza mistrz cukiernictwa

Serniki, makowce, keksy, przepyszne pierniczki – przysmaki, które pojawiają się na niemal każdym świątecznym stole. Jak zrobić ciasto, żeby smakowało najlepiej?

Cennych rad udzielił Michał Wiśniewski, Mistrz Polski Cukierników, szef cukierni w hotelu Haffner w Sopocie. Rozmawiała z nim Ewelina Potocka w audycji Gotuj się na weekend. 

– Kaszuby, Kociewie – to miejsca, w których je się bardzo dużo ciast. Ja jestem za tym, żeby zjeść mniejszy kawałek ciasta, ale tego wysokogatunkowego, a najważniejszy w przygotowywaniu wypieku jest dobry produkt. Jeśli mamy dobre składniki, to dużo łatwiej zrobimy coś naprawdę smacznego – mówił.

CIASTO IDEALNE 

Słuchacze pytali, jak zrobić idealny makowiec na święta. – Trzeba przede wszystkim zrobić dobre ciasto drożdżowe. Należy ugotować mak i przynajmniej trzy razy zmielić, dodać jajka, cukier, masło, miód i dobrze by było dodać jakieś okruchy np. ciastek, żeby masa była kleista. Dodałbym do tego bardzo dużo bakalii – orzechy, morele, może śliwki suszone – dodał gość.

Naszych słuchaczy zastanawiało też, czy da się w ogóle zrobić kruche pierniczki – Najlepiej by było zrobić dobre ciasto kruche, dodać dużo przyprawy piernikowej i okrasić miodem. Teraz jesteśmy tak zabiegani, że można użyć gotowej przyprawy, ale zrobienie jej samodzielnie to także nic trudnego.

CO JEŚLI NAM NIE WYJDZIE?

Często chcemy odtwarzać ciasta, które robiły nasze babcie czy mamy, ale czasami nam to nie wychodzi, choć robimy wszystko zgodnie z przepisem. Dlaczego nam się nie udaje? – Przepisy bardzo nam pomagają, ale myślę, że jeśli sernik babci smakował inaczej, to pewnie dlatego, że miała np. inny twaróg. Teraz twarogi, które możemy kupić są niskiej jakości. Trzeba poszukać dobrego twarogu i go zmielić. Dziś raczej kupujemy serki twarogowe i śmietankowe – przekonywał cukiernik.

ZAMIENNIKI

Coraz częściej spotykamy się z uczuleniami, alergiami na jakiś produkt albo po prostu – zwyczajnie czegoś nie lubimy. Czy na przykład w kutii możemy czymś zamienić pszenicę? – Kutia bez pszenicy to nie jest już kutia, ale jeżeli ktoś woli dodać np. kaszę jaglaną, to czemu nie? – dodał.

– My w cukierni robimy czasami produkty bezglutenowe, bez laktozy, wegańskie, ale uważam, że dobre ciasto powinno składać się z dobrego jajka, mąki i np. śmietany – podsumował Michał 

 

 

Posłuchaj całej rozmowy Eweliny Potockiej z Michałem Wiśniewskim:

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj