Przewodnik kulinarny RG: Włoskie smaki w sercu Pucka. Pizzeria Roma skradnie wasze serca rozmaitością [ZDJĘCIA]

roma6

Kto nie lubi pizzy? A szczególnie kiedy jest przygotowana z dbałością o każdy szczegół, przy użyciu wysokiej jakości składników? Taką bez wątpienia znajdziemy w pizzerii Roma w Pucku, gdzie dbałość o detale i idealny smak to podstawa.
Pizzeria Roma zlokalizowana jest w Pucku, przy ulicy Jakuba Wejhera. To mały lokal – wewnątrz znajduje się zaledwie kilka drewnianych stolików, a na pomalowanych na żółto ścianach wiszą obrazy nawiązujące do włoskich klimatów. Mimo że lokal nie należy do największych, miejsca, aby się rozsiąść i zjeść coś pysznego jest wystarczająco. Z resztą nie przyszliśmy tu aby oceniać lokal, a zjeść coś pysznego.

PIZZA, PIZZA I NIE TYLKO

W menu jest mnóstwo pizz i to w najróżniejszych kombinacjach. Od zwykłej prostej margherity, po połączenia smakowe, o jakich nam się nawet nie śniło. Dostaniemy tu pizzę, na jaką tylko mamy ochotę – z małą ilością składników, pizzę na ostro, a nawet… na słodko.

To miejsce jest rajem dla miłośników pizzy, ale nie tylko. W menu znajdziemy również sałatki i burrito. I właśnie od tego specjału rozpoczęliśmy wizytę w pizzerii Roma. Do burrito zamówiliśmy 2 pizze, a dla urozmaicenia każdą połówkę wybraliśmy w innym smaku. Cena to nieco ponad 20 zł za pozycję – w zależności od ilości składników.

NIE SAMĄ PIZZĄ CZŁOWIEK ŻYJE

Czas oczekiwania nie był zbyt długi. Na naszym stole dość szybko wylądowało sporych rozmiarów apetyczne burrito. Placek zawierał oczywiście ryż, mielone mięso i różne warzywa. Całość była oblana lekko kwaskowym sosem. Przede wszystkim zaskoczyły nas rozmiary porcji. Jedno takie burrito powinno spokojnie wystarczyć jako obiad dla dorosłej osoby – i to bardzo smaczny.

 

 Fot. TommeK

SZCZEGÓŁY RÓWNA SIĘ WIELKI EFEKT

Po meksykańskiej „przystawce” nadszedł czas na typowo włoską pizze. Ta wypadła jeszcze lepiej niż burrito. Po pierwsze, ciasto było cienkie i chrupiące. W erze grubego i tłustego ciasta – takie miejsca zasługują na pochwałę. Dobre ciasto to podstawa dobrej pizzy – zawsze.

W pierwszej kolejności spróbowaliśmy pizzy meksykańskiej – z wołowiną, fasolą i papryczkami jalapeño. Pizza powinna zaspokoić oczekiwania wszystkich tych, którzy lubią nieco bardziej pikantne smaki – papryczki naprawdę są bardzo ostre. Kontrastu nadały fasola i mięso, które były o wiele bardziej delikatne.

 

roma3

 Fot. TommeK

Skoro jesteśmy przy kontrastach – po ostrej meksykańskiej przyszedł czas na zmianę smaku. Spróbowaliśmy pizzy góralskiej – z oscypkiem, boczkiem i sosem żurawinowym. Boczek, dość słony, o dziwo bardzo fajnie wypadł w akompaniamencie również słonego oscypka polanego słodkim sosem żurawinowym. Co więcej, słodkość sosu przyćmiła słony smak całej reszty. Połączenie smakowe bardzo rzadko spotykane – ale i bardzo smaczne.

Następnie na talerzu wylądował kawałek pizzy milano – prócz sosu i sera znalazły się na niej: cebula, pieczarki, szynka oraz… kabanosy, zdecydowanie rzadki składnik pizzy.

 

roma2 copy

Fot. TommeK

Na ostatni ogień poszła pizza kebab – z drobiowym gyrosem, ogórkiem, cebulą i sosem czosnkowym. Ta pozycja pozytywnie nas zaskoczyła. Przede wszystkim mięso drobiowe wypadło świetnie – miękkie i świeże. Do tego ogórek – również nadał lekko słonawego kontrastu.

PO CZYM POZNAĆ DOBRĄ PIZZĘ?

W końcu w Pucku znalazło się miejsce, w którym można zjeść smaczną i oryginalną włoską pizze. A o tym że zainteresowanie pizzerią Roma jest spore, najlepiej świadczy fakt że w trakcie naszej dość krótkiej wizyty, sporo „lokalsów” odbierało zamówienia na wynos. Czekamy niecierpliwie aż ujrzymy charakterystyczne logo – włoską flagę z połową pizzy – także w Trójmieście.

TommeK

Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj