Free Time Festiwal, czyli festiwal wolnego czasu, trwa w Amber Expo w Gdańsku. Na odwiedzających czekają setki atrakcji – począwszy od food trucków, poprzez zapoznanie się z rozmaitym sprzętem sportowym, na zajęciach dla dzieci skończywszy.
Można było przyglądać się też rywalizacji młodych kucharzy w grillowaniu. Dla przeciętnego fana grillowania to mógł być szok, ponieważ trudno było znaleźć na ich stołach karkówki, piersi z kurczaka, kaszanki czy szaszłyki z papryką i pieczarkami. Przed młodymi adeptami sztuki kucharskiej postawiono inne zadanie: mieli wykonać przystawkę z ryby bałtyckiej lub jeziornej oraz drugie dania mięsne z wykorzystaniem antrykotu z polskiej wołowiny.
NIETYPOWE DANIA
– Na pierwsze danie zrobiłyśmy sandacza z dodatkiem puree z pietruszki, kawioru i chipsa ze skóry pstrąga. Przygotowanie takiej potrawy oczywiście rozpoczyna się wiele godzin przed wrzuceniem jej na ruszt, ponieważ trzeba wszystko dobrze przyprawić i zamarynować – mówiły Paulina Markowska i Agnieszka Szostak z Kościerzyny.
TO TYLKO PRELUDIUM
– Dziś mieliśmy do czynienia z preludium, ponieważ w niedzielę będzie można podziwiać grillowe zmagania profesjonalnych kucharzy. Niemniej jednak młodzi kucharze pokazują jak można w ciekawy sposób łączyć różne smaki, jak stosować różne techniki kucharskie – mówił przewodniczący jury Krzysztof Szulborski.
Oprócz gotowania w Amber Expo jest także wiele atrakcji dla fanów biegania, jazdy na rowerze, pływania. Jest nawet potężny houseboat, czyli łódź motorowa, którą każdy, bo patent nie jest wymagany, może pływać np. po rzekach i kanałach Pętli Żuławskiej.
Free Time Festiwal w sobotę potrwa do 18:00, a w niedzielę od 10:00 do 18:00.
Sylwester Pięta/pOr