Szparagowe święto w Swołowie koło Słupska. W muzealnych zagrodach tłumy chętnych do degustacji potraw z tego warzywa. Przygotowano zupy, zapiekanki, czy nawet ciasta ze szparagami. Zupę szparagową podawano z grzankami i migdałami. Były też naleśniki ze szparagami, szynką i parmezanem oblane sosem beszamelowym. Oprócz tego sałatki: kartoflana, szparagi zapiekane z boczkiem, szynką i łososiem. Prostą potrawą są też podpłomyki ze szparagami. To ciasto pieczone na blasze z mąki, wody, oleju i soli, przypominające naleśniki. Można w nie zawijać na przykład szparagi z szynką. Smakoszy było tak wielu, że część z nich nawet nie zdołała spróbować niektórych dań.
Najciekawsze i najsmakowitsze potrawy nagrodziło jury. Nie brakowało też domowych nalewek. Degustacji potraw przygrywała ludowa kapela Czarne Kapelusze.