Norwegowie radzą jak ocenić świeżość ryby i jak ją przyrządzić

Olbrzymie kraby królewskie, krewetki, żabnice, wilki morskie i halibuty – między innymi te niespotykane w Polsce delikatesy z mórz wokół Norwegii można w czwartek i piątek kupić w Gdańsku. W ramach Jarmarku Świętego Dominika odbywa się Norweski Targ Rybny. To kopia atrakcji Bergen, gdzie jest najsłynniejszy norweski targ rybny, który powstał w XIII wieku. Można dowiedzieć się jak kupować rybę – jak ocenić jej świeżość i wybrać odpowiedni kawałek. Kucharze radzą także jak filetować ryby oraz przyrządzać niezapomniane danie z łososia. Na targu spróbować można na przykład marynowanego dorsza, pieczonego łososia i ryby z grilla. Jeśli chcemy poeksperymentować w domu, wystarczy kupić na „aukcji” wybrane okazy.

Norweski Targ Rybny odbywa się… na Targu Rybnym w Gdańsku. Otwarty jest w czwartek i piątek w godz. 11:00 – 18:00.

js/marz
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj