Uczniowie z Kaszub wydali książkę z przepisami z ryb bałtyckich

Co się dzieje z rybą od połowu do czasu gdy trafi na stół. Ponad 120 uczniów szkół gastronomicznych z powiatów puckiego i kartuskiego już to wie, bo uczestniczyli w projekcie „Kuchnia z ikrą”. Wspólne przedsięwzięcie Lokalnej Grupy Rybackiej „Kaszuby” oraz Północnokaszubskiej Lokalnej Grupy Rybackiej zostało docenione przez Komisję Europejską. Oceniła, że był to najlepszy projekt społeczny ze wszystkich realizowanych przez blisko 300 grup rybackich w całej Europie.

Młodzież ze szkół w Przodkowie, Somoninie, Sierakowicach, Władysławowie, Kłaninie i Pucku uczestniczyła w ponad 70 godzinach zajęć praktycznych. – Na nie położyliśmy największy nacisk – tłumaczy Daniel Lessnau, dyrektor biura Północnokaszubskiej Lokalnej Grupy Rybackiej.

Uczniowie poznali techniki połowu i obróbki ryb, a także przepisy, którymi dzielili się z nimi najlepsi kucharze w Polsce m.in. Krzysztof Szulborski i Andrzej Ławniczak ze Stowarzyszenia Kucharzy Polskich. Uczniowie stworzyli też własne przepisy z wykorzystaniem ryb bałtyckich. Można je znaleźć w wydanej na zakończenie projektu książce kucharskiej „Kuchnia z ikrą”.

W planach jest kolejny projekt dla uczniów szkół gastronomicznych „Ryba w kuchniach świata”.

pl/marz
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj