Trzydzieści restauracji na kółkach, a w nich potrawy niemalże z każdego końca świata. Będzie ich można spróbować w weekend 11 i 12 kwietnia w ramach III Festiwal Smaków Food Tracków w Gdańsku. Miejscem imprezy są tereny wokół hali Amber Expo, w której w tym samym czasie odbędą się także festiwal sportów ekstremalnych Baltic Games i targi turystyki Free Time Festival.
Wśród food tracków, które wezmą udział w tegorocznej edycji jest Belmondo, serwujący tradycyjne bajgle z nadzieniem. W menu są śledzie korzenne, biały twarożek z wędzonym łososiem i „szarpana świnia”. Będzie też samochód Kill Grill, specjalizujący się w własnoręcznie tworzonych burgerach i sandwichach. Nie zabraknie kultowego food tracka gdańskiego Surf Burgera.
Foodtrack Kiełba w Gębę, który również przyjedzie na festiwal, w ofercie ma pieczone kiełbaski z małopolskiej wsi, a dla wegetarian – ich sojową odmianę. Z kolei grillowane panini poleca restauracja w taksówce – Food Cab. Specjalnością tutejszych kucharzy jest „Nowy Jork”, czyli kanapka z pastrami, serem, ogórkiem kiszonym i sosem rosyjskim. Frytek zrobionych z dyni, meksykańskich chimchangi i burrito goście posmakują w food tracku Wheel Meal.
Będzie można także zjeść Kultową Zapiekankę w wersji mięsnej, wegetariańskiej lub wegańskiej albo Naleśniki z Bryki z łososiem, szynką szwarcwaldzką lub nutellą z bananami. Festiwal Smaków to również szansa, by skosztować kultowych grubych frytek belgijek z tracka Belgijki – frytki duże, grube i chrupiące. Swoją premierę na festiwalu będzie mieć Me so good track, serwujący orientalne makarony i sushi.
Spragnieni znajdą coś dla siebie w jednym z food tracków z gorącymi napojami – Cafe Buzz, Bike Cafe lub Mobile Caffe. Fani deserów powinni odwiedzić z kolei Owoce w czekoladzie.
III Festiwal Smaków Food Tracków odbędzie się w dniach 11-12 kwietnia przed halą Amber Expo w Gdańsku. Potrwa od godz. 10:00 do 20:00.