Awans kawy na nowej piramidzie żywności. Zdziwieni?

piramida22

Dobra wiadomość dla miłośników kawy. Napój, który całymi latami był uważany za szkodliwy i dozwolony tylko w małych ilościach, wchodzi na dietetyczne salony. Instytut Żywności i Żywienia przedstawił nową piramidę żywieniową. Okazuje się, że kawa nie tylko nam służy, ale może wydłużyć nasze życie nawet o dziesięć procent.

– Nowa piramida jest najprostszym, krótkim i zwięzłym sposobem wyrażenia zasad prawidłowego żywienia. Wiedza o żywności, żywieniu oraz ich wpływie na zdrowie człowieka jest dziś ogromna, podlega też stałej ewolucji i zmianom. Dlatego również nasza piramida co pewien czas poddawana jest pewnym modyfikacjom. Aktualna jest m.in. odpowiedzią na zalecenia WHO, a jej myśl przewodnią można ująć tak: mniej cukru, soli i tłuszczu, więcej błonnika – mówi prof. Mirosław Jarosz, dyrektor Instytutu Żywności i Żywienia.

Oprócz większej roli aktywności fizycznej i nacisku na spożycie warzyw i owoców, zmiany dotyczą także… kawy. Specjaliści obalają mity na to, że wypłukuje magnez czy podnosi ciśnienie krwi. W takim razie na ile filiżanek możemy sobie pozwolić?

KAWA O KAŻDEJ PORZE DNIA

Okazuje się, że możemy spokojnie pić od trzech do pięciu kaw dziennie. Dobrze zaparzona zmniejsza ryzyko zachorowania na udary mózgu i cukrzycę, a nawet na choroby Alzheimera i Parkinsona. Prof. Jarosz zwraca uwagę, żeby dziennie spożywać co najmniej półtora litra płynów. Specjalista, poza wodą i sokami, zaleca picie herbaty i właśnie kawy. Jej regularne spożywanie może mieć również zbawienny wpływ na nasz układ sercowo-naczyniowy. Jak dowodzą badania, codzienne picie napoju zmniejsza ryzyko wystąpienia niedrożności tętnic oraz zawału serca.

KAWA W WALCE Z CUKRZYCĄ TYPU 2

Naukowcy z amerykańskiej Harvard School of Public Health przez cztery lata badali, jak spożycie kawy wpływa na ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego, która jest jedną z chorób cywilizacyjnych. W testach wzięło udział sto tysięcy uczestników. Okazało się, że wśród osób, które zwiększyły spożycie kawy o więcej niż jedną filiżankę, prawdopodobieństwo zachorowania spadło o jedenaście procent. Z kolei u osób, które zmniejszyły dzienną dawkę kofeiny, ryzyko choroby wzrosło o siedemnaście procent. Naukowcy zwracają jednak uwagę, że w profilaktyce równie ważna jest odpowiednia dieta i aktywność fizyczna.

Źródło: Instytut Żywności i Żywienia

NAJLEPSZE ESPRESSO

Z różnych rodzajów kaw, najlepiej wybrać espresso. Napój z dodatkiem mleka, śmietanki czy słodkiego syropu to już duży zastrzyk niepotrzebnych kalorii. Warto też zwracać uwagę na sposób parzenia kawy. Zamiast rozpuszczalnej lepsza jest mielona, a zamiast parzonej po turecku – filtrowana. Możemy do tego celu wypróbować ekspres ciśnieniowy, nieco prostszy przelewowy czy po prostu metalową kawiarkę, która będzie nam służyć przez wiele lat.

RECEPTA NA MIGRENĘ

Kawa to także środek przynoszący ulgę w bólach głowy. Kofeina jest alternatywą dla aptecznych środków. Ma właściwości obkurczające naczyń krwionośnych. Właśnie dlatego, jak składnikiem leków przeciwbólowych.

CO TO SĄ TE UTLENIACZE?

Antyoksydanty, czyli przeciwutleniacze to związki, które powstrzymują proces utleniania w komórkach. Dzięki temu tkanki wolniej się starzeją. Znajdziemy je właśnie w dobrej kawie. Dzięki temu, możemy zapobiec rozwojowi wielu chorób i zmniejszyć zachorowanie na raka.

A więc teraz, można spokojnie udać się po filiżankę pachnącej kawy. Na zdrowie!

Anna Michałowska
Zwiększ tekstZmniejsz tekstCiemne tłoOdwrócenie kolorówResetuj